John McAfees död

Uppgiven väntan på McAfees "dödsswitch"

Publicerad 24 juli 2021 kl 17.19

Utrikes. Skapade datasäkerhetsexperten John McAfee en så kallad "dödsswitch" innan han dog som, i händelse av hans död, skulle se till att läcka hemliga och komprometterande uppgifter om olika makthavare? Det är i alla fall många som tror det.

Gilla artikeln på Facebook

Det har idag gått en dryg månad sedan John McAfee, känd som skapare av antivirusprogrammet McAfee, avled i en fängelsecell i Spanien. Han var vid tillfället 75 år gammal och anklagades i USA för olaga skatteflykt.

McAfees död, som officiellt klassas som självmord, har gett upphov till konspirationsteorier och spekulationer om att han i själva verket blev mördad för att han visste för mycket. Han påstod själv innan sin död att han satt inne på hemligheter om mäktiga politiker och regeringar.

I oktober förra året twittrade McAfee att om han skulle hittas död i sin fängelsecell, så skulle det inte bero på att han tagit sitt eget liv. Trots det hittades han alltså i juni i år död i sin fängelsecell och påstods ha begått självmord.

Och nu finns det de som tror att datamogulen programmerat ett program som, i händelse av hans död, automatiskt skulle läcka stora mängder hemliga dokument och komprometterande uppgifter om mäktiga personer. Och det är denna "dödsswitch" man väntar på ska utlösas.

Enligt en hypotes som framförts på en webbsida skulle all denna data, sammanlagt åtskilliga terabyte, ha släppts under gårdagen. Den utsatta tidsfristen kom dock, och gick, utan att några komprometterande uppgifter kommit fram. Det återstår därför att se om John McAfee planerat någon hämnd från andra sidan.


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0