#Metoo
Jonas Sjöstedt (C).

Vänsterpartiet vill ha mer feministisk sexundervisning i skolan

Publicerad 3 mars 2018 kl 20.35

Inrikes. Inför de kommande budgetförhandlingarna föreslår nu Vänsterpartiet en särskild satsning mot sexuella trakasserier och övergrepp i skolan och på fritidsgårdar. Det handlar om en Metoo-inspirerad satsning på sexundervisningen i skolan, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt.

Gilla artikeln på Facebook

För att få bort våldtäkter och sexuella trakasserier vill nu Vänsterpartiet "förbättra" den svenska sex- och samlevnadsundervisningen i skolan.

Enligt partiet måste undervisningen kopplas till skolans "värdegrundsarbete där frågor om normer, könsroller, sexualitet och identitet ska ingå".

Syftet är också att bana väg för den feministiska samtyckeslagstiftningen, som lagrådet dock dömt ut som totalt rättsosäker.

"Vänsterpartiet vill se en stor satsning på kompetensutveckling för bättre sex- och samlevnadsundervisning i den svenska skolan. Detta behövs särskilt för att införandet av samtyckeslagstiftning ska få önskad effekt och genomslag.", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Och det är inga småsummor man vill satsa. Förslaget är på 100 miljoner kronor 2018 i vårändringsbudgeten och därefter 200 miljoner kronor 2019 och framåt.

– Alla barn ska vara trygga i skolan. Men uppropen #Tystiklassen och #Räckupphanden visade de stora problem som finns med sexuella trakasserier och övergrepp. För många tjejer har det blivit en del av vardagen. Därför vill vi satsa på en bättre sex- och samlevnadsundervisning. Metoo måste leda till politisk handling, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet föreslår även en satsning på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att ta fram ett "kompetenslyft" riktad mot fritidsledare och annan personal på Sveriges fritidsgårdar. Materialet ska syfta till att förebygga och motverka sexuella trakasserier. Här föreslås en satsning på 10 miljoner kronor för 2018.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0