Världens dyraste gitarr såld

Publicerad 21 juni 2019 kl 15.22

Musik. Pink Floyd-gitarristen David Gilmours helsvarta Stratocaster "The Black Strat" har sålts på en välgörenhets­auktion i New York för motsvarande 37 miljoner kronor, skriver Rolling Stone.

Gilla artikeln på Facebook

Försäljningen är en del av en välgörenhetsauktion där totalt 120 av Gilmours musikinstrument är till salu.

En annan Fender Stratocaster-gitarr som var högt värderad på förhand var en vit modell från 1954 med serienumret 0001. Den användes för inspelningen av solot på “Another Brick in the Wall Part 2” och gick för över 1,8 miljoner dollar, nästan 18 miljoner svenska kronor.

Bland de övriga objekten som inbringade större summor fanns en Gretsch White Penguin som såldes för motsvarande 4,2 miljoner kronor och en Gibson Goldtop Les Paul från 1955 som klubbades för lika mycket.

Den gitarr i världen som hittills innehade prisrekordet till följd av sin koppling till en enskild gitarrist var Jimi Hendrix vita Stratocaster, som han spelade på Woodstock­festivalen sommaren 1969. Den såldes för motsvarande 20 miljoner kronor till Microsoft-grundaren Paul Allen i början av 2000-talet.

Enligt auktionsfirman Christie’s var samtliga priser världsrekord i sin kategori.

Totalt inbringade auktionen strax över 195 miljoner kronor, och alla pengar går till olika former av välgörenhet som David Gilmour är engagerad i.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Musik

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0