Julie Wilhelmsen.

"Västvärlden måste sluta demonisera Ryssland"

Publicerad 24 september 2014 kl 15.38

Utrikes. Västvärldens "demonisering" av Ryssland och dess president Vladimir Putin omöjliggör en effektiv lösning på Ukrainakrisen. Om länderna i väst inte byter kurs och påbörjar en dialog med det ryska ledarskapet riskerar läget i Ukraina att förvärras ytterligare, säger Julie Wilhelmsen vid Norska utrikespolitiska institutet i en intervju med Dagbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Wilhelmsen, som är Rysslandskännare, beklagar att västerländska medier vägrar att belysa läget i Ukraina på ett objektivt sätt. Hon hävdar också att den ukrainska krisen inte lösas utan att Ryssland inkluderas i dialogen.

– Det som nu sker är mycket oroande. När motparten ses som så pass annorlunda och farlig att det inte längre går att föra samtal blir konflikten extremt tillspetsad, säger forskaren.

Utspelet kommer efter att Dagbladet publicerat en intervju med den liberala rysk-judiska journalisten och författarinnan Masha Gessen, som anser att det är av "moraliska" skäl är "omöjligt" att föra samtal med Putin.

Julie Wilhelmsen är starkt kritisk till den typen av resonemang.

– Hela premissen för att inte tala med Putin är att han är en sorts irrationell aktör med expansiva ambitioner som måste stoppas, för annars kommer han att annektera Baltikum och Moldavien. Jag delar inte den analysen, säger Wilhelmsen till Dagbladet.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0