Veganpar frias från att ha svält sin son

Publicerad 5 februari 2020 kl 14.25

Lag & Rätt. Ett par i Nacka dömdes i tingsrätten för att ha svält sin 1,5 år gamla son genom att endast ge honom bristfällig veganmat. Men nu frias föräldrarna av hovrätten, som anser att det inte är bevisat att det var vegandieten som orsakade svälttillståndet hos barnet.

Gilla artikeln på Facebook

Föräldraparet åtalades för att ha orsakat att barnet, som vid den aktuella tidpunkten var knappt 1,5 år gammalt, svält eller svår svält med bland annat viktstagnation som följd. Detta skulle enligt åklagaren ha berott på att de gett barnet kost med otillräckligt näringsinnehåll.

Efter att barnet omhändertagits av socialtjänsten skiljde paret också enligt åklagaren sonen från den som vårdade honom enligt lagen om vård av unga.

Föräldrarna dömdes av tingsrätten för båda brotten. Pappan fick drygt ett års fängelse och mamman skyddstillsyn med samhällstjänst.

Men hovrätten frikänner nu båda föräldrarna helt. Hovrätten anser det i och för sig visat att barnet har stagnerat i vikt under den åtalade tiden. Men enligt domstolen har åklagaren inte bevisat sitt påstående om att viktstagnationen har berott på att föräldrarna gett barnet för energifattig kost. Skälet till den bedömningen är att barnet mycket tidigt har visat en ovilja att äta (något som föräldrarna hade sökt hjälp för) och att det är enligt hovrätten oklart hur detta påverkat viktstagnationen.

I frågan om det andra brottet (egenmäktighet med barn) så gällde det att föräldrarna cirka ett halvår efter att barnet omhändertagits av socialtjänsten skulle ha skiljt barnet från den som vårdade det. Hovrätten konstaterar att brottet förutsätter att någon, en person eller en institution, reellt vårdar barnet enligt aktuell lag och att så inte var fallet under den åtalade tidsperioden. Detta berodde på att socialtjänstens beslut om placering i ett jourhem ännu inte hade verkställts.

En ledamot i hovrätten var skiljaktig och ansåg att båda föräldrarna skulle dömas för egenmäktighet med barn till skyddstillsyn i förening med samhällstjänst.

I ett liknande fall fick ett veganpar i slutet av december sänkt straff i hovrätten för att ha svält sin dotter med vegankost. När föräldrarna kom in till akuten med sin dotter var hon så illa däran att hon enligt läkares vittnesmål bara var timmar från att dö.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus