Terrordådet i Manchester
BESLUTSAM: " Vi måste göra allt vi kan för att återupprätta säkerheten på kontinenten" säger Viktor Orbán idag.

Orbán: Europas säkerhet måste återupprättas

Publicerad 23 maj 2017 kl 12.15
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Säkerheten och tryggheten på den europeiska kontinenten måste återupprättas. Det säger Ungerns premiräminister Viktor Orbán i ett uttalande idag på förmiddagen.

Gilla artikeln på Facebook

Visegradgruppen

  • Polen
  • Tjeckien
  • Slovakien
  • Ungern

Ungern är ett av de fyra länderna i den så kallade Visegrad­gruppen i EU som, bland annat, förespråkar en betydligt restriktivare invandrings­politik och som motsatt sig de västeuropeiska EU-ländernas krav på att de ska ta emot fler asylsökare.

En av anledningarna till att de fyra länderna motsätter sig mångkulturen är den våg av terror som sköljt över Europa i asylinvandringens spår.

– Vi får inte glömma bort vad som hänt med Västeuropa. Där är terrordåd nu, i de större EU-länderna, en del av vardagen, sade Polens inrikes­minister Mariusz Błaszczak förra veckan och tillade:

– Kom ihåg att det började med ganska små grupper av muslimer men idag är de väldigt många.

Polen: Hellre EU-böter än mångkultur

När Viktor Orbán idag framförde sina kondoleanser till Storbritanniens premiärminister Theresa May och det brittiska folket, och berättade att han är "djupt berörd" av den terror som drabbat dem, upprepade han samtidigt vikten av att vända utvecklingen.

– Europa har drabbats av en serie terrordåd som chockat oss alla och vi måste göra allt vi kan för att återupprätta säkerheten på kontinenten, sade han.

Han försäkrade även att Ungern med alla medel kommer bekämpa terrorismen och att det är en gemensam kamp som berör oss alla.

Tjeckien fick nog efter tolv invandrare – slopar EU-asyl helt

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven har idag framfört sina kondoleanser till Storbritannien med anledning av gårdagens terrordåd. Sveriges officiella uttalande lyder:

"I natt har världen bevittnat en fruktansvärd attack, riktad mot barn, unga och deras föräldrar, på väg hem efter en konsert i Manchester. Det är ett brutalt och vettlöst dåd som skär i hjärtat hos varje empatisk människa. Vi sörjer de döda, vi tänker på familjerna vars älskade inte kom hem, och på de vars liv är förändrade för alltid. Sverige delar det brittiska folkets chock och vrede.

Den brittiska polisen behandlar detta som ett terrordåd. Regeringen följer situationen noga, och står i nära kontakt med de brittiska myndigheterna, redo att bistå i denna mörka stund."

Artikeln är rättad: Viktor Orbán är premiär­minister i Ungern.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.