LAKHDAR BRAHIMI. CC-BY-SA 3.0/TheElders

Vilseledande om ”FN-bevis” för kemangrepp

Publicerad 1 september 2013 kl 13.23

Utrikes.FN har ”bevis” för att en ”kemisk substans” användes i Syrien, framhöll flera stora tidningar i veckan. Men det stämmer inte och FN dementerade påståendet redan samma dag som det gjordes.

Gilla artikeln på Facebook

”FN: Bevisen pekar mot kemvapen”, skrev SVT på sin hemsida i tisdags. Samma dag skrev DN att FN har ”hittat bevis för att kemiska vapen använts i landet”. Bakgrunden till rapporteringen var ett uttalande som FN:s och Arabförbundets sändebud i Syrien Lakhdar Brahimi gjorde i tisdags.

– Det verkar som om någon slags substans som dödade en massa människor har använts, sade Brahimi.

Han sade emellertid ingenting om några bevis under den 25 minuter långa presskonferensen i Genève. Att FN ”hittat bevis” var något som massmedia hittade på.

Redan när Brahimi gjorde uttalandet fanns det goda skäl att misstänka att det var frågan om ett oöverlagt påstående som inte hade stöd i fakta. Vid tidpunkten då det gjordes hade nämligen FN:s inspektörer i Syrien – vars uppdrag är att undersöka om kemiska vapen har använts – precis påbörjat sitt arbete och bara tillbringat några timmar i en av de förorter till Damaskus där angreppen påstås ha ägt rum. Det framstod som märkligt att FN skulle gå ut och meddela att kemiska vapen hade använts redan innan undersökningarna hade avslutats.

Att det fanns anledning att förhålla sig skeptisk till Brahimis uttalande fick den som tog del av Fria Tiders artikel om utspelet omedelbart klart för sig. Senare samma dag som uttalandet gjordes distanserade sig också en FN-talesman från Brahimis påstående och klargjorde att det inte hade stöd i några resultat från FN:s undersökningsteam i Syrien.

FN:s dementi har emellertid ännu inte letat sig in i de svenska tidningarnas spalter. ”FN har uppgett att man hittat bevis för att kemiska vapen använts”, skrev Aftonbladet så sent som igår.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna vinner tyska valet

Väntas bilda rödgrön koalition med De Gröna och vänsterpartiet Linke. Kommer i praktiken att färdigställa Angela Merkels avveckling av landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0