Saudiomröstningen
Utrikesminister Margot Wallström (S).

Wallström: Bra att Saudiarabien sitter i kvinnokommissionen

Publicerad 6 maj 2017 kl 14.08

Inrikes. Sveriges utrikesminister Margot Wallström vill fortfarande inte säga om Sverige röstade för att Saudiarabien skulle få en plats i FN:s kvinnokommission. Men hon försvarar beslutet att landet kommer sitta där, rapporterar TV4 Nyheterna. Hon tycker rentav det är en perfekt plats för länder med bristande rättigheter för kvinnor.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en presskonferens i Bosnien som Margot Wallström försvarade det hårt kritiserade beslutet att ge Saudiarabien plats i FN:s kvinnokommission, som arbetar för att främja kvinnors rättigheter och jämställdhet världen över.

– I kvinnokommissionen finns en fjärdedel av alla länder i världen. Där sitter också Ryssland, Vitryssland, Iran, Pakistan. Om vi skulle ställa krav på länderna att de ska ha en ambitiös policy gällande kvinnors rättigheter hade väldigt få länder kunnat vara med, sade Margot Wallström under pressträffen och tillade att då skulle nog bara Sverige och Finland kunna sitta där.

Wallström tycker tvärtom det är bra att Saudiarabien nu fått plats i kommissionen, för då kan de lära sig nåt.

– Om det är någon plats de bör vara för att lära sig något om kvinnor så är det just kvinnokommissionen, säger hon.

Det var i april som 54 länder, däribland Sverige, röstade om Saudiarabien skulle väljas in i kommissionen eller inte. Ingen röstade nej. 47 röstade ja och 7 lade ner sina röster, enligt UD. Men exakt vad Sverige gjorde med sin röst har regeringen mörklagt.

Beslutet fick massiv kritik, bland annat från UN Watch och oppositionspolitiker i Sverige.

– Att välja in Saudiarabien för att skydda kvinnors rättigheter är som att göra en pyroman till stans brandchef. Det är absurt, sade Hillel Neuer, chef för UN Watch, som först avslöjade nyheten.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus