Samtidigt i Malmö

Wasabipåsar var fulla med knark

Publicerad 3 december 2019 kl 19.56

Inrikes. Ett internationellt kriminellt nätverk som importerat, förpackat och sålt droger – bland annat i påsar som påstods innehålla edamame – i södra Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att nätverket bland annat har smugglat in och sålt narkotikasubstansen pregabalin till ett värde av uppemot 19 miljoner kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Utredningen visar att tillverkning av droger och försäljning skedde i en lägenhet mitt i centrala Malmö. Lägenheten misstänks ha använts för hantering, förpackning och distribution av droger via postförsändelser till kunder runt om i Sverige och övriga Europa.

Fyra personer misstänks för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott – och nu väcks åtal vid Malmö tingsrätt.

Vid husrannsakan påträffades narkotikaklassade läkemedel och olika typer av narkotika som beslagtogs. Det påträffades även stora mängder kuvert, kapslar och den narkotikaklassade substansen pregabalin. Vid sidan om pregabalinet packades och såldes även tramadol, amfetamin och MDMA.

Import, paketering och försäljning arrangerades likt ett företag. Månadslöner har utbetalats och arbetsinstruktioner har getts via en arbetsdator som kunde fjärrstyras. Uppdragsgivaren, som har haft sin bas utomlands, styrde organisationen via en krypterad chattapp.

Som arbetsmanskap i lägenheten har man bland annat använt malaysiska medborgare, som man tagit till Sverige för att arbeta med paketering och distribution. Vid förhör har framkommit att betalningen från kunderna skett med Bitcoin. Vid sin husrannsakan fann Tullverket även störsändningsutrustning.

Utredningen har visat att det sannolikt tagits in cirka ett halvt ton pregabalin under 2018-2019. Pregabalin narkotikaklassades i juli 2018 och tillhör en läkemedelsgrupp som används för att behandla epilepsi, långvarig smärta och ångest. De misstänkta är födda 1989, 1991, 1996 och 1997. Vid en fällande dom riskerar två av dem uppemot tio års fängelse.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Gruppvåldtagna 13-åringen

Uttryck dig fritt online – utan att riskera hembesök. Så skyddar du dig mot nyfikna vänstermedier och myndigheter på jakt efter åsiktsbrott.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Alexander Bards rasande attack mot DN:s chefredaktör. "Fy fan vilken falsk jävel han är, det öppna samhällets allra största fiende."0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0