Samtidigt i Malmö

Wasabipåsar var fulla med knark

Publicerad 3 december 2019 kl 19.56

Inrikes. Ett internationellt kriminellt nätverk som importerat, förpackat och sålt droger – bland annat i påsar som påstods innehålla edamame – i södra Sverige har stoppats. Tullverkets utredning visar att nätverket bland annat har smugglat in och sålt narkotikasubstansen pregabalin till ett värde av uppemot 19 miljoner kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Utredningen visar att tillverkning av droger och försäljning skedde i en lägenhet mitt i centrala Malmö. Lägenheten misstänks ha använts för hantering, förpackning och distribution av droger via postförsändelser till kunder runt om i Sverige och övriga Europa.

Fyra personer misstänks för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och förberedelse till synnerligen grovt narkotikabrott – och nu väcks åtal vid Malmö tingsrätt.

Vid husrannsakan påträffades narkotikaklassade läkemedel och olika typer av narkotika som beslagtogs. Det påträffades även stora mängder kuvert, kapslar och den narkotikaklassade substansen pregabalin. Vid sidan om pregabalinet packades och såldes även tramadol, amfetamin och MDMA.

Import, paketering och försäljning arrangerades likt ett företag. Månadslöner har utbetalats och arbetsinstruktioner har getts via en arbetsdator som kunde fjärrstyras. Uppdragsgivaren, som har haft sin bas utomlands, styrde organisationen via en krypterad chattapp.

Som arbetsmanskap i lägenheten har man bland annat använt malaysiska medborgare, som man tagit till Sverige för att arbeta med paketering och distribution. Vid förhör har framkommit att betalningen från kunderna skett med Bitcoin. Vid sin husrannsakan fann Tullverket även störsändningsutrustning.

Utredningen har visat att det sannolikt tagits in cirka ett halvt ton pregabalin under 2018-2019. Pregabalin narkotikaklassades i juli 2018 och tillhör en läkemedelsgrupp som används för att behandla epilepsi, långvarig smärta och ångest. De misstänkta är födda 1989, 1991, 1996 och 1997. Vid en fällande dom riskerar två av dem uppemot tio års fängelse.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0