112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Publicerad 19 april 2024 kl 08.47

Inrikes. SOS Alarms app börjar rapportera om gängvåld – som sprängningar och skjutningar – i samarbete med polisen.

Dela artikeln

Ett pilotprojekt inleddes under veckan som innebär att polisen börjar använda 112-appen för att nå ut med information till användare som befinner sig i ett geografiskt område där ett grovt våldsbrott inträffat.

Det kan handla om en händelse kopplat till det grova gängvåldet, som exempelvis en explosion, eller för att sprida information av brottsförebyggande karaktär eller inhämta tips.

– Att ges möjligheten att nyttja 112-appen vid grova våldsbrott är ett nytt verktyg för Polismyndigheten som vi hoppas kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen, förstärkt medborgardialog och ökad lagföringsförmåga, säger Peter Allheim, poliskommissarie på Noa, i ett pressmeddelande.

Syftet med polisens kommunikation i 112-appen är både att dela information med allmänheten och att inhämta information och tips. Under pilotprojektet kommer "Explosion" läggas till som en 112-händelse och gå ut till användare av 112-appen i hela landet. Genom den får användare som befinner sig i närheten information om en befarad explosion och att polis är larmad till platsen. Sådan information når dock enbart ut till användare av appen inom ett begränsat område kring själva händelsen.

Övrig polisinformation, som exempelvis information om ett aktuellt brottsmodus i ett visst geografiskt område eller att polisen eftersöker tips kopplat till en specifik händelse, kommer till att börja med skickas till användare i Stockholmsområdet, för att sedan successivt inkludera användare i hela Sverige.

– Vi är mycket glada över att fördjupa vår samverkan och kunna stötta Polismyndigheten i arbetet mot det grova våldet. Vår vision är att 112-appen, som idag har cirka 1,2 miljoner aktiva användare, ska kunna nyttjas som en plattform för fler aktörer att nå ut med kris- och viktig samhällsinformation. Pilotprojektet kommer att ge oss lärdomar och insikter som förhoppningsvis kommer att leda till fler samarbeten, säger Rebecka Lindin, produktägare för 112-appen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.