Du betalar
Lina Sofia Lundin är en av konstnärerna bakom konstverken.

1,7 miljoner satsades på "konst" för somalier: "Ser ut som skräp"

Publicerad 17 april 2021 kl 11.17

Inrikes. Borlänge kommun kritiseras av Slöseriombudsmannen. Anledningen är att 1,7 skattemiljoner satsats på ett konstprojekt i miljonprogramsområdet Tjärna ängar – ett bostadsområde i staden som är känt för sin stora somaliska befolkning – där flera av konstverken uppfattas som en hög med skräp.

Gilla artikeln på Facebook

Borlänge kommun har fått pengar från Statens konstråd för att köpa in konstverk till Paradisparken i Tjärna ängar till ett konstprojekt som pågick mellan 2018 och 2020. Men när konstverken väl är på plats är det många som ifrågasätter vad det är man fått för skattepengarna.

I synnerhet är det konstverket "Draperad poesi", som utgörs av 13 skulpturer längs gång- och cykelvägen genom miljonprogramsområdet, som väcker reaktioner. Många anser att konstverken helt enkelt ser ut som högar med skräp.

"Tror inte det var någon konstnär som fick betalt för att göra dessa konstverk, utan politikerna själva som såg chansen att göra sig av med skräp som skulle slängas i deponin", skojar en person på Facebook som kommentar till ett inlägg från Slöseriombudsmannen som uppmärksammar konstsatsningen.

"Det där ser ut som något som grannen körde till tippen förra veckan.. Verkar ha blivit en god vinstmarginal till den som levererade verken", skriver en annan.

Vissa tycker att konstverken ser ut som ett tiggarläger, medan andra påpekar att om en villatomt såg lika skräpig ut som konstverken, så skulle det leda till åtgärdsföreläggande från kommunen.

Konstprojektet i Paradisparken uppges ha kostat 1,7 miljoner kronor. Många tycks anse att pengarna borde ha satsats på någonting annat istället.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson: Vi ska bli hårdare än Danmark

Lovar tuffare tag mot invandring än grannlandet. "Vi behöver en ännu striktare politik eftersom vi har mycket större problem."0 

Ekonominyheter

Teskedsorden mörkar sin egen konkurs

Ingen information på hemsidan.. Interna kritiken: "En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.