Sidas generaldirektör Carin Jämtin, t.v.

225 miljoner svenska skattekronor delas ut till Sudans befolkning – direkt till mobilen

Publicerad 14 oktober 2020 kl 20.27

Du betalar. Den svenska biståndsmyndigheten Sida delar nu ut 218 miljoner kronor kontantstöd till befolkningen i Sudan. Pengarna går direkt till mottagarnas mobiler och omfattar 80 procent av befolkningen i det afrikanska landet.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är tuffa reformer som nu måste göras för att få Sudans ekonomin på fötter igen. Det här stödet ska fungera som en slags ”krockkudde”, som ska mildra effekterna för befolkningen och se till att reformerna inte skapar social oro nu när landet äntligen är på väg mot demokrati, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

Sida har tecknat ett avtal med Världsbanken om det jättelika bidraget till det som kallas Sudan Family Support Program.

Programmet innebär att 80 procent av Sudans befolkning på 41 miljoner människor under ett år kommer att få ett kontantstöd som motsvarar fem amerikanska dollar per person i månaden.

– Ett kontantstöd, även om det är begränsat, som utbetalas direkt till personen via mobilen, ökar människors möjlighet att själva bestämma över sin ekonomi och att betala för det som just de behöver vad gäller exempelvis mat, hyra av bostad och skolavgifter, säger Carin Jämtin.

I de fall betalning inte kan ske genom mobilöverföringar kommer Världsbanken att göra manuella överföringar, alltså ge afrikanerna pengarna i direkt handen.

Sveriges totala stöd till Världsbankens Sudan Family Support Program uppgår till ungefär 225 miljoner kronor, där utrikes- och miljödepartementet även bidrar med knappa sju miljoner kronor. Hela kostnaden för programmet bedöms uppgå till lite drygt två miljarder amerikanska dollar, skriver Sida.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Du betalar

Expo-grundaren håller Sveriges första kurs i "kritiska rasstudier"

Tobias Hübinette: "Historiskt.". Kurser i vänsterextrema ideologin förbjuds samtidigt vid USA-myndigheter.0 

84 ex-politiker lever på bidragsmiljoner

"Klart att jag har utnyttjat systemet.". Tidigare riksdagsledamöter fortsätter leva på skattebetalarna istället för att arbeta.0 

Nya Fi-draget: Värvar dagisbarn som medlemmar för att säkra bidragen

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap.. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0