Sidas generaldirektör Carin Jämtin, t.v.

225 miljoner svenska skattekronor delas ut till Sudans befolkning – direkt till mobilen

Publicerad 14 oktober 2020 kl 20.27

Du betalar. Den svenska biståndsmyndigheten Sida delar nu ut 218 miljoner kronor kontantstöd till befolkningen i Sudan. Pengarna går direkt till mottagarnas mobiler och omfattar 80 procent av befolkningen i det afrikanska landet.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är tuffa reformer som nu måste göras för att få Sudans ekonomin på fötter igen. Det här stödet ska fungera som en slags ”krockkudde”, som ska mildra effekterna för befolkningen och se till att reformerna inte skapar social oro nu när landet äntligen är på väg mot demokrati, säger Carin Jämtin, Sidas generaldirektör och tidigare partisekreterare för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

Sida har tecknat ett avtal med Världsbanken om det jättelika bidraget till det som kallas Sudan Family Support Program.

Programmet innebär att 80 procent av Sudans befolkning på 41 miljoner människor under ett år kommer att få ett kontantstöd som motsvarar fem amerikanska dollar per person i månaden.

– Ett kontantstöd, även om det är begränsat, som utbetalas direkt till personen via mobilen, ökar människors möjlighet att själva bestämma över sin ekonomi och att betala för det som just de behöver vad gäller exempelvis mat, hyra av bostad och skolavgifter, säger Carin Jämtin.

I de fall betalning inte kan ske genom mobilöverföringar kommer Världsbanken att göra manuella överföringar, alltså ge afrikanerna pengarna i direkt handen.

Sveriges totala stöd till Världsbankens Sudan Family Support Program uppgår till ungefär 225 miljoner kronor, där utrikes- och miljödepartementet även bidrar med knappa sju miljoner kronor. Hela kostnaden för programmet bedöms uppgå till lite drygt två miljarder amerikanska dollar, skriver Sida.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Mördare kastade termos med avföring på vårdare

Träffades "i ansiktet, huvudet och på kläderna över hela kroppen." Timothy Kombrecht mördade Victoria Örnberg, 19, och satte eld på hennes lägenhet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Du betalar

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0