INEFFEKTIVT: Polisen fördubblade utlännings­kontrollerna under 2023 – dock utan att fånga in fler illegala invandrare.

2.500 nya poliser gav 0 fler uppklarade brott

Publicerad 16 mars 2024 kl 09.07

Inrikes. Trots att antalet poliser ökades med 2.500 personer förra året stannade antalet utredda och lagförda brott på samma nivå som året dessförinnan och antalet infångade illegala invandrare låg också kvar på oförändrad nivå. Det visar polisens årsredovisning, rapporterar TT.

Dela artikeln

Även det brottsförebyggande arbetet gick dåligt under året, men arbetet med att förhindra och utreda grova brott med koppling till kriminella nätverk har enligt årsredovisningen varit framgångsrikt, skriver TT.

Inom området för inre utlänningskontroller såg man nästan en fördubbling av antalet kontroller – dock utan en motsvarande ökning av identifierade illegala invandrare, som i princip förblev oförändrad jämfört med året innan.

På några områden syns dock förbättringar.

Exempelvis ökade andelen uppklarade dödsskjutningar i Stockholm från 16 till 70 procent, enligt den nya rikspolischefen Petra Lundh.

De 2.500 ytterligare poliserna lyfte den totala styrkan till 37.359 anställda poliser i hela landet.

På området allmän ordning och trygghet rapporterar polisen ingen märkbar förändring.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill nu se förbättringar i hanteringen av mer vardagsnära brottslighet såsom stölder och misshandel, samt en förkortning av väntetiderna för att nå polisens kontaktcenter.

– Där finns det mer att göra, säger han till TT.

Även om den totala andelen poliser i yttre tjänst ökade så minskade deras andel i förhållande till hela poliskåren under året.

Antalet poliskameror steg från 535 till 859, med ett mål på 1.600 fram till slutet av nästa år.

Polisen bedömer att servicenivån till allmänheten generellt sett stått still under året.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SVT fälls för bluff om gymnasieafghaner

Påstod att 70 procent försörjer sig själva. Granskningsnämnden fäller samtidigt tv-jätten för två andra inslag med vänstervridning.0 

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.