35.000 ukrainare vill stanna i Sverige

Publicerad 16 mars 2024 kl 10.02

Inrikes. Den 4 mars stängde ansökan för att förlänga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Cirka 35.000 ukrainare har ansökt om att få förlängt skydd till den 4 mars 2025, enligt Migrationsverket.

Dela artikeln

Ansökan om förlängt tillfälligt skydd öppnade den 29 januari. Då var drygt 38.000 personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet till den 4 mars i år inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem. De fick alla ett brev till sin postadress med information om hur förlängningsansökan skulle gå till.

Cirka 35.000 personer har nu skickat in en ansökan om förlängt uppehållstillstånd.

– Vi går nu igenom ärendena för de drygt 3.000 personer som haft skydd men inte sökt förlängning. Individer som bedöms vara utresta från Sverige skrivs ut ur mottagningssystemet, säger Per Möller, processledare på Migrationsverket.

Av dem som sökt förlängning har närmare 18.000 personer redan fått sina beslut. Många har också hunnit få sina nya uppehållstillståndskort.

Massflyktsdirektivet gäller nu till den 4 mars 2025. Det är enligt Migrationsverket ännu för tidigt att säga vilka regler som kommer att gälla efter det datumet.

– Arbetet för att bestämma vad som ska hända för de personer som har flytt kriget i Ukraina pågår på både nationell och EU-nivå. Migrationsverket kommer att kontakta de som berörs innan deras uppehållstillstånd slutar gälla och berätta vad de ska göra, säger Per Möller.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.