Martin Aagård
Martin Aagård.

Aagårds "rasist"-tweet mot Högsta domstolen

Publicerad 27 oktober 2017 kl 18.20

Lag & Rätt. Hovrättens friande dom mot Aftonbladet och tidningens kulturreporter Martin Aagård, som kallat artisten Richard Herrey för "rasist" på Twitter, överklagas nu till Högsta domstolen, rapporterar Dagens Media.

Gilla artikeln på Facebook

Det var sommaren 2015 som Aftonbladets kulturreporter Martin Aagård kallade schlagerartisten Richard Herrey för "rasist" i samband med en nätdiskussion om det danska folketingsvalet.

Men både tingsrätten och hovrätten friade Aftonbladet och Aagård. 

"Hovrätten har funnit att uttalandena i den aktuella kontexten varit att uppfatta som allmänna och negativt hållna värdeomdömen av kulturpersonen/debattören och inte som ett påstående om faktiska sakförhållanden. Journalisten har därmed inte gjort sig skyldig till förtal", skrev hovrätten.

Läs också: Aftonbladets Aagård: Jag "njöt" av att pissa yngre pojkar i håret

Richard Herrey skulle därmed också betala deras rättegångskostnader.

Men han var starkt kritisk mot beslutet och om hovrättens motivering att "negativt hållna värdeomdömen" inte är förtal, skrev han så här Facebook:

"Jag utsattes med andra ord alltså för lögnaktig smutskastning, protesterade och försvarade min heder och måste nu betala för att just den exakta typen av smutskastning tydligen är juridiskt acceptabel enligt hovrätten. Jag ångrar inte att jag valde att stå upp för min heder och pröva detta. (Jag skulle däremot ångrat mig om jag inte satt ner foten inför sådana lögner och påhopp.)"

Och nu driver han ärendet vidare till Högsta domstolen.

– Eftersom det saknas vägledande avgöranden avseende under vilka förutsättningar kränkande uttalanden i en situation som den aktuella föranleder ansvar för förtal och skadeståndsskyldighet och då näthat på sociala medier har blivit allt vanligare, är det mycket angeläget att frågan tas upp till prövning av Högsta domstolen, säger Richard Herreys ombud, advokat Thomas Ekenberg och biträdande jurist Yvonne Wingqvist, vid Ekenberg & Andersson Advokatbyrå, i ett pressmeddelande.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0