Polisen har gång på gång de senaste veckorna vädjat till media och allmänheten om hjälp med att få tag på den man som sexofredat minst sex olika flickor och kvinnor mellan 15 och 22 år på bussar i Stockholmsområdet.
Men de båda tidningarna Aftonbladet och Expressen är kallsinniga och vägrar hjälpa myndigheten att få tag på den efterlyste sexförbrytaren. Danska Ekstrabladet har kontaktat Aftonbladet för att fråga varför.
Den socialdemokratiska tabloidens chefredaktör Sofia Olsson Olsén skriver i ett mejl att "den svenska pressen verkar inom ramen för ett självreglerande pressetiskt system. Reglerna är till för att skydda och sätta gränser för vad som är rimligt och relevant att offentliggöra - och vad som inte kan anses vara det".
Mejlet fortsätter: "Polisen har ofta information, bilder och video med misstänkta personer, men som ännu inte anhållits eller dömts. Det är sällan vi publicerar sådant material. Polisutredningar är polisens sak och inte pressens. Vårt jobb är att hålla ett öga på hur polisen arbetar. Inte att samarbeta med dem."
Olsson Olsén antyder alltså att det skulle bryta mot de pressetiska reglerna att publicera bild på efterlysta brottslingar. Det finns emellertid ingen grund för det påståendet. Det prisbelönta TV-programmet Efterlyst publicerar regelbundet sedan 1990 bilder och filmer på efterlysta brottslingar. Kriminologiprofessorn Leif G.W Persson och tidigare justitieministern Thomas Bodström har båda varit frontfigurer för programmet.
I en intervju med Journalisten 1997 förklarade dåvarande programledaren Hasse Aro att man i uppföljande avsnitt till och med gick ut med namn och bild på brottslingar som polisen lyckats få tag på tack vare programmet, trots att de inte längre var efterlysta.
– Varför inte? I normala sammanhang publiceras alltid namn, varför kan man inte göra det när det handlar om grova brottslingar? sade han då.