Åkessons tal till nationen: Sänk biståndet kraftigt och rädda landet

Publicerad 26 mars 2020 kl 17.44

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är "förbannad" över att svenskar nu behöver oroa sig om de kommer få vård när coronasmittan alltmer sprider sig i samhället, sade han i ett "tal till nationen" idag. Enligt Åkesson ställs redan livsviktiga operationer in.
– Detta är på allvar, men vi har muskler för att lösa det.

Gilla artikeln på Facebook

I söndags sände statsminister Stefan Löfven (S) sitt förinspelade tal till nationen. Det fick både ris och ros från olika håll.

Under torsdagen sände SD-ledaren Jimmie Åkesson ett eget sådant tal, 18 minuter långt på Youtube.

Åkesson, som själv fått kritik för att han varit för försiktig under coronakrisen, förklarade bland annat att han nu är förbannad.

– Jag undrar själv varför det i början hette att det inte fanns någon som helst risk för smittspridning i Sverige? Varför sades att unga och barn inte skulle smittas, varför tillät man in i det sista resor från regioner med okontrollerad smitta, varför stängdes inresor först när smittan redan fått fäste i vårt land?

– Det gör mig förbannad att vi här i Sverige med vårt höga skattetryck ändå ska behöva oroa oss för om vi nu kommer få vård. Det gör mig förbannad att vår sjukvårdspersonal saknar rimlig skyddsutrustning, att vårt lands beredskap är så eftersatt att vi inte ens klarade några dagar innan lagren gapade tomma.

Han är också arg på argumentet att "bara" de äldre drabbas, ett påstående som inte ens stämmer, påpekade han.

– Vadå bara? Skulle det vara ett "bara" om våra föräldrar och mor- och farföräldrar blir allvarligt sjuka och dör? Jag förstår inte varför det på något sätt skulle förändra någonting. Och alla kan drabbas av det här, både gammal som ung.

Enligt Åkesson står Sverige inför en extremt tuff ekonomisk situation.

Samtidigt säger han sig vara ödmjuk och påpekar att regeringen har en väldigt svår uppgift framför sig. Men han tycker att regeringen behöver göra "mycket mer" för att stödja landets företag "på riktigt".

Partiledaren kommer med konkreta åtgärder.

– Detta är på allvar, och vi har muskler eftersom vi har en relativt låg skuldkvot. Det kan innebära att vi dubblerar statsskulden, men jag ser inget alternativ, säger han och påpekar att det svenska biståndet behöver sänkas "kraftigt" för att rädda landet.

– Vi kan inte ge bort 120 miljoner kronor om dagen, nästan 50 miljarder kronor varje år till andra länder. Dessa pengar behövs här och nu.


Nyheter från förstasidan

Här blir äldre kvinnan brutalt attackerad av en mobb

Använde planka som tillhygge. Den vita kvinnan bad männen att sluta slå sönder hennes butik.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus