Amorteringskravet återinförs

Publicerad 24 augusti 2021 kl 09.32

Ekonomi. Den 31 augusti går tiden för undantaget från amorteringskravet ut. Då kommer nya låntagare behöva amortera upp till 3 procent årligen av sina bolån.

Gilla artikeln på Facebook

Sett över en tioårsperiod har hushållens lån ökat med omkring 90 procent och bostadspriserna i landet som helhet med 75 procent.

I större städer är uppgången för både lån och priser långt större. Under samma tid har hushållens disponibla inkomster bara stigit med lite mer än 50 procent.

Den ekonomiska uppgång som stödåtgärderna från pandemin medfört har ytterligare ökat hushållens benägenhet att låna.

"Vi ser också att bostadspriserna och hushållens skulder stiger snabbare nu än i höstas när data till bolånerapporten samlades in. Mycket talar därför för att även skuldsättningen fortsätter att öka", konstaterade Finansinspektionen i våras, när beslutet om att återinföra amorteringskravet under hösten fattades.

Och om en vecka återinför myndigheten alltså kravet, något som när kravet infördes ledde till att bostadspriserna sjönk.

"I en miljö där tillgångspriser bara stiger – inte bara på bostäder – finns en risk att många rycks med, i tron att det kommer att fortsätta så och bli ännu dyrare att köpa senare", enligt FI.

Risken är enligt myndighetens generaldirektör Erik Thedéen att "en tro på att priser bara kan gå uppåt lägger grunden för en snabb och obehaglig vändning".


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Ekonomi

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Krångliga "betalappar" ersätter kontanter

"Ett demokratiproblem".. Apparna tar över visar rapport från Coop, Trivec, Walley och Loomis pay.0 

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0