Henrik Arnstad
Henrik Arnstad.

Arnstad till attack mot Åkesson

Publicerad 23 mars 2015 kl 23.16

Inrikes. Ikväll framträdde Jimmie Åkesson i tv-programmet "Skavlan" för att berätta om sin comeback i politiken efter sjukskrivningen. "Snart på Skavlan: Mysig intervju med nazistledare", kommenterade Dagens Nyheters stjärnhistoriker Henrik Arnstad på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

I programmet, som spelades in på måndagskvällen och sänds på fredag, berättar Åkesson bland annat om tiden efter att han gick in i väggen och tvingades sjukskriva sig. Han bekräftar också att han är tillbaka på jobbet igen efter den 31 mars.

– En sådan sjukdom som jag har drabbats av innebär att man inte kan hoppa direkt in i hetluften över en natt. Det får bli en successiv återkomst, säger Jimmie Åkesson till Skavlan.

Framträdandet väckte dock heta känslor bland vänsterprofiler på Twitter som är missnöjda med att SD-ledaren tillåts medverka i programmet. En av dem som blev allra argast var Henrik Arnstad, en 47-årig historiestuderande DN-profil som har lyfts fram av tidningens chefredaktör Peter Wolodarski och som odlar ett särskilt intresse för fascism.

"Snart på Skavlan: Mysig intervju med nazistledare", twittrade Arnstad strax efter halv åtta på måndagskvällen.

I ett annat inlägg på mikrobloggen några timmar tidigare hade den 47-årige DN-profilen kallat Åkesson fascist.

"Ledaren för det svenska fascistpartiet ska tydligen vara med i Skavlan på fredag. Vi når steg sex i utvecklingen", skrev han.

Med "utvecklingen" syftar Henrik Arnstad på ett fascistindex han själv tagit fram och publicerat på sin blogg. Steg sex innebär enligt skalan följande för det drabbade landet:

"De fascistiska rörelserna är en dominerande faktor inom politiken. Exempelvis om ingen beslutsprocess är möjlig utan att ta hänsyn till hur denna kommer att hanteras av fascisterna."

Ännu är Sverige dock en bit bort från det sista steget, steg 11, då fascisterna har "total makt över hela samhällets politik, näringslivet och medborgarnas sociala relationer", enligt Henrik Arnstad.

Ur Jimmie Åkessons framträdande i "Skavlan":


Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0