Våldtäkten på Sheraton
ÅTALAS: En 34-årig man från Somalia åtalades förra veckan för våldtäkt och griftefridsbrott. Enligt åtalet våldtog mannen en döende kvinna i garaget under Sheraton Hotel – och fortsatte samlaget efter hennes död. © FT GRAFIK

Kvinnan dog under våldtäkten – han fortsatte våldta ändå

Publicerad 27 november 2013 kl 20.25

Inrikes.En 34-årig man från Somalia åtalas för att ha våldtagit en döende kvinna i ett garage i Stockholm. Enligt åklagaren avled kvinnan under våldtäkten, men mannen valde att fortsätta övergreppet. Åtal har därför även väckts för brott mot griftefriden.

Gilla artikeln på Facebook

Det var tidigt på morgonen den 27 september som polisen fick larm om att två män hade samlag med en helt utslagen kvinna på golvet i ett parkeringsgarage under Sheraton Hotel på Vasagatan i Stockholm.

När polisen kom till platsen fann de en 34-årig man från Somalia, som var mitt uppe i ett analt samlag med kvinnan. Polisen kontrollerade kvinnans puls och kunde konstatera att hon var död.

Mannen greps av polisen och häktades två dagar senare av Stockholms tingsrätt, misstänkt för grov våldtäkt. Åklagaren hade begärt honom häktad för mord, men tingsrätten fann att beläggen för den misstanken inte var tillräckligt starka.

Nu har 34-åringen åtalats för våldtäkt och brott mot griftefriden. Enligt åtalet var kvinnan vid liv, men helt hjälplös på grund av bland annat drog- och alkoholpåverkan, när mannen inledde ett analt samlag med henne. Åklagaren gör gällande att kvinnan avled under samlagets gång och att mannen då fortsatte att ha sex med den döda kroppen.

”"[34-åringen] har … genomfört sexuella handlingar efter att [kvinnan] avlidit och har därmed skymfligen behandlat liket efter [kvinnan]”", skriver åklagaren i den del av gärningsbeskrivningen som avser griftefridsbrott.

Den åtalade mannen förnekar att han skulle ha gjort sig skyldig till våldtäkt. Enligt honom var det frågan om ett frivilligt samlag mellan honom och kvinnan.

Men den förklaringen håller inte, menar åklagaren som väckt åtal mot 34-åringen.

–– Hon ligger för döden och är påverkad av diverse produkter så jag menar att hon inte kan ge ett samtycke till ett frivilligt samlag. Hon är i en utsatt situation som gör att det här ska rubriceras som en våldtäkt, säger kammaråklagare Daniel Jonsson till Fria Tider.

Vid obduktionen konstaterades att kvinnan hade bland annat alkohol, rester av kokain och olika receptbelagda mediciner i kroppen när hon avled. Några tecken på yttre våld finns inte, enligt Daniel Jonsson, som berättar att dödsorsaken är angiven som ”missbruksrelaterad olyckshändelse” i obduktionsprotokollet. Kvinnan kan ha avlidit av en kombination av drogpåverkan och att hon var i allmänt dåligt fysiskt skick.

Den andra mannen som vittnena såg på platsen har avförts från utredningen, eftersom åklagaren bedömer att det inte finns tillräckliga bevis för att åtala honom för något brott.

34-åringen åtalas även för en annan, liknande våldtäkt som uppges ha ägt rum den 13 augusti. Vid det tillfället ska mannen ha förgripit sig på en man som enligt åtalet befunnit sig i en utsatt situation på grund av ”sömn och berusning”.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0