Tortyrnatten på kyrkogården
En av de åtalade, 21-åringen.

Åtalet: Rånarna tryckte upp pinne i pojkens rumpa

Publicerad 17 november 2020 kl 12.21

Inrikes. Två män från Mellanöstern åtalas nu för det brutala tortyrrånet mot två minderåriga pojkar som blev utsatta för övergrepp en hel natt på en kyrkogård i Solna. Det framkommer att pojkarna bland annat blev nedgrävda i jorden och att den ene fick en pinne upptryckt där bak.

Gilla artikeln på Facebook

Misshandeln på Norra begravningsplatsen vid Solna kyrka pågick från elvatiden på lördagskvällen till dess pojkarna hittades avklädda av förbipasserande vittnen på söndagsmorgonen den 23 augusti.

De två män som idag åtalas är en 18-årig arab och en 21-åring som är född i Iran.

I stämningsansökan sammanfattar åklagaren de brutala övergrepp som pojkarna utsattes för. Bland annat blev de levande begravda och den ene fick en pinne upptryckt i baken.

"Målsägandena har under bemäktigandet blivit misshandlade med slag, sparkar, spade och kniv samt brända med eld eller glöd. Deras rörelsefrihet har begränsats genom att de blivit fasthållna, bundna, fått sina munnar och ögon övertäckta, tvingade att klä av sig, nedtvingade i gropar och täckta med grenar, gräs och löv samt hotade med att de skulle utsättas för mer våld, bli levande begravda och få pinnar uppkörda i rumpan."

En av gärningsmännen stack enligt åtalet in en pinne och försökte sticka in kottar i den ena pojkens anus.

Duon åtalas för människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp i rättssak.

Rånet bör enligt åklagaren bedömas som grovt "dels eftersom gärningsmännen visade synnerlig råhet genom att angripa målsägandena med kniv, dels eftersom gärningsmännen på ett hänsynslöst sätt utnyttjade målsägandenas skyddslösa och utsatta ställning genom att hålla kvar dem under en hel natt på en kyrkogård där målsägandena under lång tid utsattes för våld och hot".

Misshandeln bör bedömas som synnerligen grov "eftersom gärningen orsakade synnerligt lidande i form av stark dödsångest och stor psykisk påfrestning genom att målsägandena tvingades utstå våld under en hel natt på en kyrkogård", står det i åtalet.

Vidare anser åklagaren att våldtäkten bör bedömas som grov "dels med hänsyn till att våldet och hotet var utdraget och särskilt allvarligt eftersom det utövades med kniv, dels eftersom flera personer deltog i övergreppet. Vidare visade gärningsmännen särskild hänsynslöshet och råhet med hänsyn till målsägandens låga ålder och genom att den handling som utfördes var grovt förnedrande samt eftersom målsäganden befann sig i ett särskilt utsatt läge på grund av att målsäganden tvingades utstå brottsliga gärningar under en hel natt på en kyrkogård."

Männen har suttit häktade sedan 25 respektive 26 augusti.

– Såvitt har framkommit i utredningen finns ingen tidigare koppling mellan gärningsmännen och målsägandena, säger kammaråklagare Anders Tordai i en kommentar.

– Utredningen visar att det primära syftet med gärningarna har varit att komma över pengar, fortsätter han.

Den ene åtalade är en 21-årig man, född i Iran, som kom till Sverige som barn 2009. Han är sedan dess dömd för upprepad brottslighet i Sverige. Så sent som i somras dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för mordbrand för att i december förra året ha tänt eld på sportbilar som stod uppställda i Gustavsberg på Värmdö öster om Stockholm. Den andre förövaren är 18 år gammal, son till invandrare från Tunisien, och har även han tidigare varit föremål för rättsväsendets insatser.

Duon åtalas också för ett grovt rån mot två svenska tonårspojkar den 11 juli 2020 vid Hagalundsgatan i Solna. Rånarna slog och sparkade på tonåringarna, tog ett strypgrepp på den ena av dem och riktade en pistol mot offren, enligt åtalet. 18-åringen åtalas även för ett rån mot en butik vid Nybergs torg i Sundberg den 18 april 2020. Han stal snus och cigaretter från butiken och en anställd som försökte ta tillbaka stöldgodset blev sparkad och hotad, enligt åklagaren.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Videokonferenser tar över i svenska domstolar

Parterna deltar via videolänk.. "Visst har det förekommit att tekniken strular".0 

Liberal "mållös" över att Ryssland har fartyg i Östersjön

"Nya" argumentet för Nato-medlemskap väcker skratt.. Annie Lööfs ungdomsordförande förvånad över att Ryssland har fartyg i Östersjön.0 

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0