Attendo krossade corona med munskydd – men FHM vägrar ändra sig

Publicerad 4 juli 2020 kl 14.10

Inrikes. Hemtjänstleverantören Attendo fick ner coronasmittan kraftigt genom att införa munskydd för personalen. Folkhälsomyndigheten påstår dock fortfarande att det saknas "bevis" för att det hjälper.

Gilla artikeln på Facebook

Fler krav kommer nu på att Folkhälsomyndigheten ska ändra sina riktlinjer så att även hemtjänstpersonal måste bära munskydd, rapporterar TV4 Nyheterna.

Detta eftersom asymptomatiska smittbärare kan sprida coronaviruset till brukare.

– Helt rätt. Detta är något vi har eftersökt länge och i brist på nationella riktlinjer har vi infört det själva. Det borde vara en självklarhet, säger Attendos vd Martin Tivéus till TV4 Nyheterna.

Hemtjänstleverantören rentav bröt mot lagen genom att använda sig av icke CE-märkta munskydd för att stoppa spridningen av covid-19, uppger Dagens PS.

Men då fick man ned smittan med hela 96 procent.

– Vi på Attendo sätter alltid människoliv före en CE-märkning. Och inte minst eftersom det rörde sig om munskydd som vi visste kunde rädda liv, trots avsaknaden av korrekt märkning på förpackningen. Det var ett medvetet val även om det innebar att det inte följde regelverket, säger Martin Tivéus till tidningen.

Men Folkhälsomyndigheten vägrar ändra sina riktlinjer. Johan Struwe, medicinskt sakkunnig på myndigheten, hävdar i TV4 att bevisen för att det hjälper är "i princip obefintliga".


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

George Soros fyller 90

Miljardären lägger ännu ett årtioende bakom sig. Men Soros kulturmarxistiska livsverk har kanske aldrig varit så hotat som idag.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0