USA-valet
Denne man, som uppenbarligen inte gillar Donald Trump, stormade upp på scenen igår.

Våldsamma Bernie Sanders-supportrar stoppade Trump

Publicerad 12 mars 2016 kl 15.52
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Våldsamma Bernie Sanders-supportrar, represen­tanter för "black lives matter"-rörelsen och andra vänster­radikala demonstranter stoppade under fredagskvällen ett tal som Donald Trump skulle ha hållit i Chicago, Illinois.

Gilla artikeln på Facebook

Trump skulle under kvällen besöka University of Illinois i Chicago, men arenan där han skulle hålla tal fylldes successivt på av av våldsamma motdemonstranter, framförallt Bernie Sanders-supportrar, afroamerikaner från "black lives matter"-rörelsen, latinamerikaner och andra våldsamma minoritetsgrupper.

När beskedet kom att Trump tvingats ställa in sitt framträdande bröt jubel ut bland motdemon­stranterna och frustration hos Trumps supportrar som sett fram emot att lyssna på talet. Vid några tillfällen blev det fysiska konfrontationer mellan de båda grupperna.

– Trump representerar allt som Amerika inte är och allt som Chicago inte är, säger den jublande 20-årige studenten Kamran Siddiqui till AP.

– Vi kom hit för att vi ville stoppa talet, därför att det här är en underbar stad och vi vill inte släppa in en sådan person här, fortsätter han.

Medan flera av motdemonstranterna skrek ut sitt stöd för den socialistiske presidentkandidaten Bernie Sanders svarade Trumps anhängare med att skandera "Vi vill ha Trump, vi vill ha Trump".

– Det är en skam, säger Bill Tail, 43, som stöder Trump.

– De skriker om tolerans men är själva intoleranta. Det är inte klokt.

Trump säger att han ställde in sitt tal eftersom han inte "ville att folk skadas eller ännu värre", men polisen i Chicago uppger att de hade kapacitet för att hålla scenen säker.

Ted Cruz, som är Trumps främste utmanare om den republikanska presidentkandidaturen, lägger delvis skulden på sin rival för att det blivit allt mer oroligt i samband med dennes kampanjer. Anledningen är att Trump vid ett tillfälle uttryckt sig positivt om en supporter som slog tillbaka när han blev attackerad av en motdemonstrant.

– När kandidaten uppmuntrar sina supportrar att ta till fysiskt våld, att slå folk i ansiktet, då är det inte svårt att förutse att det eskalerar, säger Cruz.

Även när Trump tidigare under fredagen valtalade i St. Louis i Missouri, en stad som förra året plågades av raskravaller, uppstod oroligheter. Trumps tal avbröts vid flera tillfällen av motdemonstranter och polisen tvingades ingripa mot dem.

– Det här är inga bra människor, bara så ni vet det, kommenterade Trump och tillade:

– Det här är inte de människor som gjort vårt land till ett bra land. Det här är de människor som förstör vårt land.

Händelserna i Chicago och St. Louis gör att Trumps kritiker ifrågasätter hur han ska kunna hålla ihop landet om han blir vald till president. Men Trumps anhängare frågar sig om man sett med lika blida ögon på våldet och oroligheterna om någon av Trumps motståndares kampanjtal stormats av Trumpanhängare så de tvingats ställa in.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0