Tiggarna och bidragen
NU KLART: Alla medborgare i hela EU har rätt att bo på svenska asylboenden och få ersättning av de svenska skattebetalarna, enligt de nya riktlinjerna från Migrationsverket. På bilden: Glava flyktingslott utanför Arvika.

Beslutet: Tiggarna får rätt till bostad och bidrag i Sverige

Publicerad 18 mars 2015 kl 17.14

Granskning. Tiggande romer och andra EU-migranter har rätt till boende och bidrag från de svenska skattebetalarna – det enda de behöver göra är att söka asyl. Det framkommer i en färsk rättsutredning från Migrationsverket som Fria Tider har tagit del av.
– EU-migranterna kan få om inte livstids, så i alla fall åratal av boende och försörjning från Migrationsverket, uppger en källa inom myndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige kan inte förvägra EU-migranter skattefinansierade bostäder och bidrag, enligt en utredning som Migrationsverkets jurister lade fram tidigare i mars.

Frågan gäller tolkningen av den så kallade LMA-lagen, som reglerar rätten till bidrag för asylsökare. Enligt de nya riktlinjerna är det omöjligt att neka EU-medborgare de förmåner, inklusive ekonomisk ersättning och skattefinansierat boende, som tillkommer asylsökare från länder utanför EU. 

"LMA gör ingen åtskillnad på asylsökande – vare sig de är EU-medborgare eller tredjelandsmedborgare. Det finns inga undantag i LMA som möjliggör att undanta EU-medborgare som ansöker om asyl", står det i dokumentet, som Fria Tider har läst.

Jan-Anders Rapp, som är jurist på Migrationsverket, menar att utredningen egentligen inte förändrar någonting rent juridiskt.

– LMA är en lagstiftning som tillkom innan vi blev medlemmar i EU och då gjordes det ingen skillnad på EU-medborgare och andra tredjelandsmedborgare av det enkla skälet att vi inte var medlemmar i EU på den tiden. Paragraferna har inte förändrats sedan dess, säger han till Fria Tider.

Redan idag finns ett mindre antal EU-migranter inskrivna i mottagningssystemet. Fram till nu har det dock funnits en föreställning om att EU-medborgare inte har rätt till förmåner enligt LMA. Det uppger en annan källa på Migrationsverket som tidigare slagit larm om missförhållanden på myndigheten och som därför vill vara anonym. 

– Det har inte varit särskilt vanligt heller, så det har aldrig varit ett problem. Nu däremot när detta förtydligats och vi ser ett stort inflöde av EU-migranter tror jag det är en tidsfråga innan dessa börjar söka asyl, säger källan till Fria Tider.

Anledningen till att många av tiggarna inte redan lämnat in asylansökan kan vara att de hört att de då riskerar att omedelbart avvisas och få återreseförbud. Men mycket tyder nu på att Migrationsverket inte längre kommer att kunna avvisa EU-medborgare, enligt källan. 

– Det, i kombination med dessa nya riktlinjer eller förtydligande om man så vill, kan leda till att stora skaror EU-migranter kan söka asyl i Sverige och därigenom få om inte livstids, så i alla fall åratal av boende och försörjning från Migrationsverket.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kristersson kritiseras för bostadsområde-uttalande efter Einár-mordet

Skotten föll i högbelånade Hammarby Sjöstad. Kristersson tycker det är "förfärligt" att brottsligheten nu har börjat nå "bostadsområden där helt vanliga familjer" bor.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.