Bevisat: Spenatdiet fungerar

Publicerad 15 augusti 2014 kl 10.18

Vetenskap. Under senare år har forskare vid Lunds universitet presenterat forskningsresultat kring viktnedgång med hjälp av så kallade thylakoider, ämnen som finns i spenat. Nu är den första långtidsstudien på människor publicerad och resultaten är entydiga: Med tillskott av thylakoider stärks den egna produktionen av mättnadshormoner, vilket i sin tur hjälper oss att hålla en hälsosam kosthållning.

Dela artikeln

Uppdatering: Sedan denna artikel publicerades har det framkommit att forskaren Charlotte Erlanson-Albertsson bedriver näringsverksamhet inriktad på försäljning av den typ av extrakt som ingick i studien. Artikeln bygger på ett pressmeddelande från Lunds universitet, som inte innhöll information om intressekonflikter. Fria Tider låter artikeln ligga kvar med denna anmärkning.

– Analyserna visar att en shot med thylakoider före frukost gör att suget efter sött minskar och att mättnadskänslan håller i sig hela dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

38 överviktiga kvinnor har deltagit i studien, som pågick i tre månader. Varje morgon före frukost fick de en shot med fem gram extrakt. Hälften av kvinnorna fick thylakoidshoten. Den andra hälften, kontrollgruppen, fick placebo.

Deltagarna visste inte vilken av grupperna de tillhörde. De enda anvisningar de fick var att de skulle äta en allsidig kost med tre måltider per dag och de fick inte gå på någon diet i övrigt.

– Kontrollgruppen gick ner tre och ett halvt kilo och gruppen som fick thylakoidshoten gick ner fem kilo. Gruppen som fick thylakoider upplevde också att det var lättare att hålla sig till endast tre måltider och kände inte suget efter mellanmål, säger Charlotte Erlanson-Albertsson i ett pressmeddelande.

Det är mättnadskänslan som är nyckeln. Modern processad mat bryts ner för snabbt för att tarmhormoner som skickar mättnadssignaler till hjärnan ska hinna med. Med hjälp av thylakoiderna bryts maten ner under lång tid, vilket gör att tarmhormonerna hinner frigöras och kan kommunicera med hjärnan att vi faktiskt är mätta.

– Det handlar om att utnyttja tiden det tar att smälta maten. Det är inget fel på våra system, men den moderna ”förtuggade” maten fixar inte det. Thylakoiderna förlänger matsmältningen och ger en mättnadskänsla. Suget efter mellanmål minskar. Det gör att vi kan hålla oss till den kosthållning som vi är skapta för utan mellanmål och onyttiga sötsaker som godis, chips och annat, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.