Borta med vinden plockas bort av HBO

Publicerad 10 juni 2020 kl 17.50

Kulturnyheter. Borta med vinden, en av de allra mest klassiska Hollywoodfilmerna, har nu tagits bort från ströminigstjänsten HBO Max. Bakgrunden är anklagelser från vänsteraktivister om att filmen skulle vara rasistisk.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under tisdagen som HBO Max plockade bort den klassiska och stjärnspäckade Hollywood­filmen Borta med vinden 1939 från sina servrar.

Efter att händelsen fått stor uppmärksamhet har HBO nu gått ut med ett uttalande. Företaget uppger att filmen måste förses med en ”historisk kontext” innan den läggs upp igen.

Det finns en politiskt korrekt oro över att filmen av vissa kan tänkas framställa raslig ojämlikhet mellan vita och afrikaner en och förmodad rasism på filmduken. Detta mot bakgrund av den senaste tidens raskravaller i USA.

"Dessa rasistiska skildringar var fel då och de är fel nu och vi kände att det vore oansvarigt att ha kvar den här filmen utan en förklaring och ett avståndstagande från dessa skildringar”, skriver HBO i ett uttalande till Variety.

Borta med vinden, som har den amerikanska södern och det amerikanska inbördeskriget 1861-1865 liksom det svarta slaveriet som bärande ledmotiv, gick upp på de amerikanska biograferna år 1939. Det var alldeles innan andra världskriget startade och Borta med vinden blev den sista stora dramaromantiska filmen innan Hollywoods produktion i stället kom att förbytas till propagandafilmer. Sedan kom det att dröja ända till krigsslutet år 1945 innan Hollywood återigen började producera storfilmer i samma genre.

Filmen hade berömda Hollywoodstorheter som Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard och Olivia de Havilland i filmrollerna. Scenen där Clark Gable mitt under en dramatisk krigsscen håller Vivienne Leigh i sina armar och kysser henne passionerat har kommit att bli en klassisk filmikon.

Borta med vinden kom att belönas med hela åtta Oscarsstatyetter liksom ytterligare tolv prestigefyllda filmpris och tolv andra filmnomineringar. I Sverige gick filmen upp på biograferna först år 1941, efter USA:s inträde i kriget, och blev då genast en älskad långkörare hela kriget ut.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film

Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.. Icke-vita, homosexuella, kvinnor och liknande ska kvoteras in i filmerna.0 

"Mångfaldskriterier" införs för nominerade filmer. Anklagas för att dela ut priser till för många "vita män".0 

Elmer Fudd blir av med sitt gevär

PK-justeringar i nya Looney Tunes-serien.. "Vi kommer inte att ha med några skjutvapen."0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0