Bukowskis sålde konst av konstnärer som inte finns

Publicerad 11 juni 2021 kl 16.11

Kultur. Snobbiga Bukowskis, med lokaler vid Berzelii Park i Stockholm, har sålt konstverk av de uppburna konstnärerna Tom Moore och Alexander Vasilenko till Stockholms mer förmögna köpare i flera år. Men nu avslöjar SVT att ingen av konstnärerna finns på riktigt.

Gilla artikeln på Facebook

– Efter att ha tittat på fallet kan jag definitivt säga att konstnären Alexander Vasilenko inte finns. Inte heller Nikolaj Titov, säger Mikhail Levin, rektor på Moscow School of Contemporary art, till SVT.

Det finns visserligen en konstnär vid namn Tom Moore, men han bor i Australien och har inget med Bukowskis bluffkonst att göra, förutom att Bukowski lånat en bild på honom till presentationen på sin hemsida.

– Det är mitt namn och jag på bilden, men jag har inget att göra med verken. Så det är en förfalskning, säger Tom Moore till Kulturnyheterna.

De "oljemålningar" som säljs under falskt namn är i själva verket enkla fotomontage skapade i Photoshop av konstnären Ulf Stålhane. Till SVT säger han att han upptäckte att hans konst säljs såhär långt efter att han tillverkade konstverken åt en beställare.

– Hade det hänt idag hade jag sagt ifrån. Men jag var lite beroende av det där företaget helt enkelt, hade jag börjat gnälla så hade jag åkt ut, säger Ulf Stålhane till Kulturnyheterna.

"Det inträffade visar att Bukowskis kontroll av de aktuella litografierna inte var tillräcklig då våra bedömningar gjordes utifrån förstahandsmarknadens information om verken. Vi kommer nu att kontakta de aktuella köparna", skriver Bukowskis i en kommentar till SVT.

Verk signerade Tom Moore och Alexander Vasilenko har sålts hos Wasskonst, Stockholms auktionsverk och Bukowskis för uppskattningsvis tio miljoner kronor genom åren, enligt SVT.


Nyheter från förstasidan

EU förbjuder vedeldning

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden en gång för alla.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you"

Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.. "Jag kommer inte att delta i den här skiten, Zuckerberg."0 

"Så där håller man inte ett spädbarn." Ilskan mot modellen Emily Ratajkowski, 30. 0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus