Asylkaoset

Danmark vägrar låta asylsökarna åka vidare till Sverige

Publicerad 7 september 2015 kl 20.48

Utrikes. Efter gårdagens tillströmning av asylsökare ingriper nu regeringen i Danmark och meddelar att man från och med nu inte kommer att släppa vidare invandrare som använder Danmark som transitland för att söka asyl och bidrag i Sverige, om inte Sverige på förhand lovar att dessa invandrare får stanna.

Gilla artikeln på Facebook

Igår rapporterade danska TV2 hur asylsökare som rest illegalt genom hela Europa valde att fly från den danska polisen i syfte att ta sig vidare illegalt till Sverige, när danska myndigheter stötte på dem vid färjeläget i danska Rödeby.

En polisinspektör uppgav för tv-kanalen att man satsar på "dialog" för att få invandrarna att stanna och enligt TV2 valde myndigheten helt enkelt att inte ingripa när asylsökarna smet vidare till Sverige.

Efter att händelsen uppmärksammats i dansk media väljer nu regeringen i Köpenhamn att ingripa och meddela att man kommer att kvarhålla asylsökare som anländer från Tyskland, i syfte att återförvisa dem enligt Dublinförordningen. Det sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen som samtidigt efterlyste ett krismöte med Sverige.

"Vi har inga gränser"
Vid en presskonferens på måndagseftermiddagen gjorde Rasmussen klart att Danmark förväntar sig att invandrare som åker vidare till Sverige inte ska återförvisas till Danmark enligt Dublinförordningen. Därför vill han ha ”extraordinära förhandlingar med Sverige”.

Migrationsverket svarade på myndighetsnivå genom att betona att det är mycket låg risk att invandrarna fastnar vid den svenska gränsen, eftersom det inte finns några gränskontroller mot Danmark.

– Vi har inga gränskontroller mellan Sverige och Danmark och de som tar sig hit är välkomna att lämna in en asylansökan så kommer vi att behandla dem som alla andra, säger Fredrik Bengtsson presschef på Migrationsverket till SVT Nyheter.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0