Tegnell om 4.542 döda: Jag ångrar mig inte – skulle ha gjort samma sak igen

Publicerad 3 juni 2020 kl 13.57

Inrikes. Statsepidemiolog Anders Tegnell ångrar inte den svenska coronastrategin, förklarade han under dagens presskonferens.

Gilla artikeln på Facebook

© FHM

Den kraftiga ökningen av smittfall.

© FHM

Löpande medelvärde för smittade. Antalet ökar igen.

Enligt dagens uppdatering från Folkhälsomyndigheten har ytterligare 74 dödsfall i covid-19 rapporterats det senaste dygnet.

Den totala dödssiffran är uppe i 4.542. Totalt 2.121 smittade har intensivvårdats.

Antalet bekräftat smittade ökade med 2.214, till 40.803. Den kraftiga ökningen beror enligt stats­epidemio­log Anders Tegnell på problem vid ett laboratorium, som inte har rapporterat siffror förrän nu. Tegnell säger att de smittade dock i första hand är vård- och omsorgspersonal som provtagits i studiesyfte.

Antalet smittade bland personer som inte arbetar inom vården fortsätter dock att öka.

Under dagens presskonferens dementerade Anders Tegnell uppgifter om att Folk­hälso­myndig­heten skulle ha kommit fram till att den unika svenska coronastrategin misslyckats. Detta efter att Sveriges Radio publicerat en intervju i vilken Tegnell tycktes vara självkritisk.

– Vi menar fortfarande att strategin är bra. Men sen finns det alltid förbättringar man kan göra, speciellt när man tittar bakåt i tiden. Man kan alltid bli bättre, sade Tegnell på pressträffen.

Han fick frågan om han skulle ha tillämpat samma strategi från början om han vetat det han vet nu.

– Ja, svarade statsepidemiologen bestämt och fortsatte:

– Vi gör ständigt så bra anpassningar som vi kan utifrån det läge vi ser omkring oss. Det är ingen tvekan om att hade vi hamnat på precis samma ställe med samma förutsättningar och samma kunskap så utgår jag ifrån att vi skulle ha agerat ungefär likadant.

Anders Tegnell underströk att det han sagt har varit "väldigt klart".

– Man måste alltid kunna vara självkritisk och fundera på om det man gör är rätt eller inte. Och självklart kan allting alltid göras bättre inom det här området.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus