Disney varnar för rasism i "Mupparna"

Publicerad 22 februari 2021 kl 18.49

Kulturnyheter. "Mupparna" lades till slut upp strömningstjänsten Disney+ på fredagen. Men Disney har passat på att klassa den klassiska tv-serien som "stötande innehåll", rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

Den som vill se Mupparna på tjänsten gör det på egen risk – Disney varnar nämligen för att dockserien skildrar "stereotyper".

"Detta program innehåller negativa skildringar / dålig behandling av människor eller kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu", förklarar underhållningsjätten och fortsätter:

"I stället för att ta bort det här innehållet vill vi erkänna dess skadliga inverkan, lära av det och locka till samtal för att skapa en mer inkluderande framtid tillsammans."

Inga hänvisningar görs till vad Disney specifikt anser vara stötande i innehållet, men det finns karaktärer i serien som bland annat föreställer personer från Mellanöstern och Asien. Under säsong fem ses också countrysångaren Johnny Cash sjunga framför en sydstatsflagga.

Liknande varningstexter har tidigare lagts till för klassiska barnfilmer som ”Dumbo”, ”Djungelboken” och ”Lady och Lufsen” i Disney+.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur