Disney varnar för rasism i "Mupparna"

Publicerad 22 februari 2021 kl 18.49

Kulturnyheter. "Mupparna" lades till slut upp strömningstjänsten Disney+ på fredagen. Men Disney har passat på att klassa den klassiska tv-serien som "stötande innehåll", rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

Den som vill se Mupparna på tjänsten gör det på egen risk – Disney varnar nämligen för att dockserien skildrar "stereotyper".

"Detta program innehåller negativa skildringar / dålig behandling av människor eller kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu", förklarar underhållningsjätten och fortsätter:

"I stället för att ta bort det här innehållet vill vi erkänna dess skadliga inverkan, lära av det och locka till samtal för att skapa en mer inkluderande framtid tillsammans."

Inga hänvisningar görs till vad Disney specifikt anser vara stötande i innehållet, men det finns karaktärer i serien som bland annat föreställer personer från Mellanöstern och Asien. Under säsong fem ses också countrysångaren Johnny Cash sjunga framför en sydstatsflagga.

Liknande varningstexter har tidigare lagts till för klassiska barnfilmer som ”Dumbo”, ”Djungelboken” och ”Lady och Lufsen” i Disney+.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus

Feministisk vd lämnar Filminstitutet. Anna Serner drev på för kraftig könskvotering i svensk film.0