Ebolautbrottet i Afrika

"Ebola har fortfarande övertaget"

Publicerad 27 augusti 2014 kl 05.48

Utrikes. – Ebola har fortfarande övertaget, sade Tom Frieden, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, under tisdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Frieden reser just nu runt i de eboladrabbade länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Fram till 20 augusti hade världshälsoorganisationen, WHO, sammanlagt registrerat 1.427 dödsfall i ebola under den ebolaepidemi som just nu pågår i Västafrika. Hittills har över 2.600 smittats av viruset och utsikterna att överleva sjukdomen, för dem som smittats, är mycket små.

Det finns inget botemedel mot ebola men det otestade läkemedlet ZMapp, utvecklat av läkemedelsbolag i USA och Kanada, har provats på några av dem som smittats av ebola.

En av dem som behandlats med Zmapp är den amerikanske läkaren Kent Brantly, som överlevde. Det är dock fortfarande väldigt osäkert om läkemedlet hade någon effekt på hans tillfrisknande. Två andra smittade patienter som behandlats med Zmapp, en spansk präst och en liberiansk läkare, har båda avlidit trots behandlingen. Förrådet av Zmapp uppges nu vara slut och fler doser av läkemedlet kommer att ta månader att ta fram.

Därför pågår nu en kamp mot klockan för att försöka hitta andra tänkbara botemedel mot den dödliga sjukdomen. Japan föreslog i måndags att det japanska antivirus-läkemedlet Favipiravir testas mot ebola. Läkemedlet godkändes i mars i år för behandling av influensapatienter, men experter tror att det även skulle kunna användas till behandling av ebolapatienter. Japan har i sådana fall ett tillräckligt stort förråd av läkemedlet för att behandla över 20.000 patienter.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0