Ebolautbrottet i Afrika
Vårdanställda i Sierra Leone.

Ebolavaccin stressas fram

Publicerad 10 september 2014 kl 11.01

Vetenskap. Forskare stressar just nu fram ett vaccin mot det dödliga ebolaviruset i en kamp mot klockan och en epidemi i Västafrika som förvärras för varje dag.

Gilla artikeln på Facebook

I kampen mot den pågående epidemin, som hittills krävt över 2.300 dödsoffer, kom man den 5 september överens om att det är moraliskt försvarbart att använda sig av experimentella sjukvårdsmetoder. Överenskommelsen nåddes mellan omkring 200 medicinska experter som möttes i Geneve på uppmaning från världshälsoorganisationen WHO.

Redan den 2 september provades ett helt otestat vaccin på en 39-årig kvinna i Maryland, USA. Situationen är historisk, aldrig förr i modern tid har man godkänt att otestade experimentella läkemedel används på människor.

– Det här saknar definitivt motstycke, sade WHO-talesmannen Marie-Paule Kieny till vetenskapsmagasinet Science.

– Vi måste förändra känslan av att situationen är hopplös till att det finns en realistisk förhoppning, fortsatte hon.

Den 39-åriga kvinnan i USA, som gått med på att testa vaccinet, är en av en grupp försökspersoner i fyra länder som deltar i en fas 1-studie. Om testet faller väl ut kommer läkare och annan vårdpersonal i Västafrika, som löper stor risk att smittas, att bli de första som vaccineras.

Ett annat ebolavaccin är under utveckling av ett uppstickarföretag i delstaten Iowa. Företaget fick nyligen klartecken från FDA att påbörja tester av sitt vaccin på människor.

Båda vaccinen uppges ha fungerat bra i tidigare tester och har skyddat både apor och andra mindre försökdjur mot ebolasmitta vid laboratorieexperiment.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Vetenskap

Slår rysk kosmonaut med sju år. Biljett såldes för 28 miljoner dollar.0 

Första svenska resultaten från rymdsonden

"Mycket vackert data av utmärkt kvalitet.". Svenska IRF har byggt delar av sonden Solar Orbiter.0 

Gener styr ålder för sexdebut och familj

Arvsmassan påverkar mer än väntat.. Nu vill forskarna hitta svar om ofrivillig barnlöshet och tonåringars mentala och sexuella hälsa.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0