Foto: Danmarks Natonalmuseum

Forntidens nordbor var modemedvetna

Publicerad 29 september 2012 kl 17.41

Vetenskap.Nya studier av ett antal 2 800 år gamla tygbitar hittade på ön Fyn i Danmark har vållat stor uppståndelse bland forskare världen över. Det skriver bland annat den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature. Rönen omkullkastar, bland annat, tidigare teorier om vilka textilier som forntidens skandinaver använde.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare har forskarna trott att forntidens människor var pragmatiska och anpassade sitt val av tyger i takt med att olika jordbrukstekniker förfinades. Man har antagit att tyger producerade från odlade växter såsom hampa och lin successivt trängde undan andra former av tyger framställda av vilda växter. Tidigare teorier gör även gällande att textilproduktionen under forntiden i Nordeuropa var lokal och icke-specialiserad.

Nya studier av tygbitar som hittades i Danmark 1862 har helt omkullkastat dessa teorier. Tyget användes som svepning i en urnsättning påträffad i en grav i danska Voldtofte. Tyget är med stor sannolikhet framställt av en nässelväxt och forskarna tror nu att dessa nässlor växt så långt bort som i Kärnten-Steiermark, i de södra delarna av vad som idag är Österrike. Slutsatsen grundas bland annat på att den urna som tygbitarna påträffats i härrör från den regionen och på att man med ny teknik kunnat fastställa att nässlorna inte växt i dansk jord.

Forskare vet sedan tidigare att det i Kärnten-Steiermark för 2 800 år sedan fanns linodlingar för produktion av lintextilier. Därför anses dessa rön extra intressanta då det tyder på att linet inte helt ersatte andra typer av textilier. Forntidens människor använde ett bredare utbud av kläder, sydda i en större variation av material, än man tidigare trott var möjligt under forntiden.

Men forskarna går ännu längre och menar att upptäckten tyder på en omfattande handel med kläder och tyger i Europa under forntiden. Kläder har inte bara varit någonting man sytt upp lokalt i byn, utan en handelsvara som köpts och sålts över hela Europa. Det österrikiska klädmodet tycks redan på 800-talet före Kristus ha letat sig till Norden, drygt 120 mil norrut. Vilka kläder man hade på sig på forntiden var, precis som idag, en statusmarkör.

Tyger producerade av nässelfibrer ansågs förmodligen vara en lyxvara och att ha råd att använda importerade tyger i en gravsvepning tydde på att den som begravdes var förmögen. De funna tygbitarna håller dessutom mycket hög kvalitet. De är vävda med ungefär 16 trådar per centimeter av ett jämnt spunnet garn som är mellan 0,3 och 0,5?mm tjockt.


Karin i Växjö jobbade åt Ad Kan ✅ Började i MUF ✅ Judiske pojkvännen ✅ Hemliga frimurartecknet ✅ Snart svensk polis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Dags att åka hem" – reaktionerna efter afghankaoset i Paris

Hundratals i kravaller på gatorna. "Vårt land har blivit världens dörrmatta", konstaterar politiker nu.0 

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.