Krisen i Grekland
DU BETALAR: Grekland är känt för sina låga skatter, generösa sociala förmåner och sin avslappnade livsstil. Färre än varannan grek arbetar och bland de som vill göra det är den öppna arbetslösheten 23,2 procent.

Grekland får nya EU-miljarder

Publicerad 13 oktober 2016 kl 10.36

Ekonomi. Grekland fortsätter att spendera mer än deras skattebetalare är villiga att betala och nu får Aten ett nytt miljardpaket från EU för att kunna fortsätta med det ett tag till. På sikt är det dock tänkt att ekonomin ska reformeras och grekerna klara sig utan bidrag från de nordeuropiska skattebetalare som försörjer dem idag.

Dela artikeln

Enligt Daily Express handlar det om en penninginjektion på totalt motsvarande 10 miljarder svenska kronor som Medelhavslandet ska få för att de genomfört vissa ekonomiska reformer.

Den grekiska vänsterregeringen fortsätter dock att kombinera ett mycket lågt skattetryck, i synnerhet för sina kapitalstarka medelklassväljare, med en mycket omfattande välfärdsstat som alltsedan sin tillkomst har varit finansierad av utländska lån. Lån som dock inte betalats tillbaka.

Enligt uppgörelsen mellan Grekland och den så kallade trojkan – EU-kommissionen, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken – ska landet få 86 miljarder euro i nya lån för att sanera sin ekonomi och genomföra nedskärningar. Av pengarna har 33,5 miljarder euro redan betalats ut, skriver Daily Express.

Bland punkterna i uppgörelsen finns ett ökat skatteuttag, en försäljning av flera statliga företag och ett avskaffande av förbudet mot att arbeta på söndagar, vilket i flera länder runt Medelhavet betraktas som potentiellt hälsofarligt.

Den grekiska regeringen vill dock inte genomföra några reformer alls utan föredrar istället att skulderna skrivs av medan välfärden och de låga skatterna behålls i Grekland. "Syriza har insisterat å det starkaste när det gäller dess ståndpunkt att uppgörelsen ska skrotas och att skulden ska omförhandlas" istället för att betalas tillbaka, skriver regeringspartiet Syriza än idag på sin hemsida.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.