HD: Att vara pappa inte tillräckligt skäl för att invandrare ska slippa fängelse i hemlandet

Publicerad 19 oktober 2020 kl 13.43

Lag & Rätt. Ska invandrare som dömts för brott i hemlandet slippa straff för att de har familj och barn i Sverige? Nej, det ska de inte, meddelar Högsta domstolen i en dom idag.

Gilla artikeln på Facebook

Fallet gäller en serbisk man som dömts för vapenbrott och häleri i hemlandet Serbien. Mannen bor emellertid i Sverige där han har två små barn, fyra och två år gamla, tillsammans med sin sambo som är svensk medborgare.

Justitieministeriet i Serbien har kontaktat Sverige och begärt att den serbiske mannen utlämnas dit för att avtjäna sitt fängelsestraff. Mannen har överklagat utlämnandet med hänvisning till barnkonventionen och att det skulle drabba hans familj hårt om han tvingas avtjäna det straff han dömts till.

HD håller visserligen med om att "principen om barnens bästa" måste respekteras, men skriver att "mot barnens intresse ska emellertid ställas intresset av att dels kunna verkställa det fängelsestraff som [den serbiske mannen] har dömts till, dels fullgöra det åtagande som Sverige har gjort i förhållande till Serbien."

Den serbiske mannens begäran att stoppa utlämnandet avslås därför, och han kommer att utlämnas till Serbien för att avtjäna fängelsestraffet för vapenbrott och häleri.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur