Korankravallerna

Hovrätten stoppar utvisningar efter korankravaller

Publicerad 9 september 2022 kl 11.37

Lag & Rätt. Även Göta hovrätt dömer fyra män som åtalats för sin medverkan i korankravallerna i Örebro för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Men hovrätten river upp tingsrättens beslut att två av männen skulle utvisas.

Dela artikeln

Örebro tingsrätt dömde männen i juni 2022 för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse från 4 år till 5,5 år. Två av männen, båda syrier, utvisades på livstid.

De fyra männen överklagade domen till hovrätten och ville bland annat bli frikända eller dömas för våldsamt upplopp till avsevärt kortare straff än de tingsrätten bestämt. De två män som tingsrätten utvisade ville att utvisningen skulle upphävas. Åklagaren ville däremot att straffen skulle skärpas.

Händelsen ägde rum när poliser var på plats i Sveaparken i Örebro för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet i samband med Rasmus Paludans sammankomst. Poliserna utsattes enligt hovrätten för omfattande våld främst i form av stenkastning från folkmassan i parken. Även flera polisbussar sattes i brand och förstördes. Precis som tingsrätten anser hovrätten att de fyra männen aktivt har deltagit i angreppet mot poliserna.

– Av bevisningen framgår klart att angreppet har varit direkt riktat mot polisen och att syftet har varit att hindra polisen från att utföra sitt uppdrag. Då är det fråga om sabotage mot blåljusverksamhet och inte våldsamt upplopp, säger Linda Hallstedt, rättens ordförande, i ett uttalande.

Gärningen har enligt hovrätten varit av särskilt farlig art då den hotat grundlags­skyddade rättigheter och utgjort ett allvarligt angrepp mot demokratin. Den har även hotat en mycket viktig samhällsfunktion (polisen). Domstolen anser därför att brottet ska bedömas som grovt.

"Polisen har under lång tid utsatts för hänsynslöst våld som resulterat i omfattande fysiska och materiella skador och som lett till att polisen inte kunnat fullfölja sitt uppdrag. Fängelsestraffets längd har mot denna bakgrund bestämts till 5 år för tre av männen. För den fjärde mannen har straffet satts till 4,5 år eftersom han inte befann sig på platsen under det mest våldsamma skedet", skriver hovrätten.

Hovrätten anser dock till skillnad från tingsrätten att de båda männen inte ska utvisas.

– För att utvisa männen skulle det krävas mycket starka skäl för utvisning. Även om männen gjort sig skyldiga till ett allvarligt brott så finns det med hänsyn till deras personliga förhållanden inte tillräckligt starka skäl för att utvisa dem, säger Linda Hallstedt.

Två av hovrättens ledamöter var skiljaktiga och ville döma samtliga fyra män till fem års fängelse.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0