JO: Rätt av gymnasieskola att tysta elevers kritik mot Metoo

Publicerad 21 maj 2019 kl 11.30

Lag & Rätt. En lärare på Upplands-Brogymnasiet som förra året kommenderade att en Metoo-kritisk banderoll på ett studentflak skulle tas ner gjorde inget fel, anser nu JO.

Gilla artikeln på Facebook

Det var förra året som elever på Upplands-Brogymnasiet monterade en banderoll på ett studentflak med texten "#Metoo för kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats".

En lärare på skolan ansåg dock att banderollen inte var förenlig med skolans "värdegrund" och beordrade eleverna att ta ned den.

"Jag förklarade att var och en får tycka och tänka vad man själv vill men inom skolans område och på skolans flak så är den texten att betrakta som ett brott mot skolans värdegrund", förklarar läraren i en inlaga till Justitieombudsmannen, JO.

Händelsen ledde till en utredning hos JO, och frågan var om lärarens agerande var förenligt med elevernas yttrandefrihet.

Och det var det, menar nu JO.

"Sammanfattningsvis har en skolledning alltså rätt och skyldighet att ingripa mot åsiktsyttringar som till sin art inte är förenliga med ordningens upprätthållande i skolan eller om själva åsiktsyttringarna är brottsliga", skriver JO och hänvisar till ett tidigare beslut.

"Texten på banderollen hade orsakat en hätsk stämning mot klassen, och det fanns en oro för klassens trygghet. Enligt JO får det därmed anses klart att det fanns en konkret risk för att banderollen skulle ha orsakat ordningsstörningar på skolan. JO har därför ingen invändning mot att skolan beordrade eleverna att ta ned banderollen", skriver myndigheten i sitt beslut.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus