Eliassons julsemester
Det var rätt av Dan Eliasson att säga att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister, enligt justitieminister Morgan Johansson.

Justitieministern ger stöd till Eliasson – och kallar SD rasister

Publicerad 14 juli 2016 kl 18.22

Inrikes. Dan Eliassons utspel om Sverigedemokraterna har väckt kritik från flera håll. Men justitieminister Morgan Johansson (S) försvarar rikspolischefens agerande och säger att SD är ett "rasistiskt parti med nazistiska rötter".

Gilla artikeln på Facebook

I en intervju med Expressen förra veckan sade rikspolischef Dan Eliasson att han skulle avgå om SD-ledaren Jimmie Åkesson blev statsminister.

Uttalandet ledde till att den kontroversielle toppbyråkraten fick ta emot en hel del kritik, inte minst inom den egna poliskåren. Bland annat har polisinspektör Anders Karlsson i Göteborg anmält sin högste chef för brott mot polisförordningen eftersom han menar att Eliassons kommentar riskerar att skada allmänhetens förtroende för polisen.

Men justitieminister Morgan Johansson ser inga problem med det Dan Eliasson sa – utan väljer istället att berömma polischefen.

– Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson till TT.

Det är inte första gången som Dan Eliasson uppmärksammas för kommentarer om SD. I februari 2014 twittrade Eliasson som då var Försäkringskassans generaldirektör, att han "kräktes" av att se Jimmie Åkesson på tv.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0