Eliassons julsemester
Det var rätt av Dan Eliasson att säga att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister, enligt justitieminister Morgan Johansson.

Justitieministern ger stöd till Eliasson – och kallar SD rasister

Publicerad 14 juli 2016 kl 18.22

Inrikes. Dan Eliassons utspel om Sverigedemokraterna har väckt kritik från flera håll. Men justitieminister Morgan Johansson (S) försvarar rikspolischefens agerande och säger att SD är ett "rasistiskt parti med nazistiska rötter".

Gilla artikeln på Facebook

I en intervju med Expressen förra veckan sade rikspolischef Dan Eliasson att han skulle avgå om SD-ledaren Jimmie Åkesson blev statsminister.

Uttalandet ledde till att den kontroversielle toppbyråkraten fick ta emot en hel del kritik, inte minst inom den egna poliskåren. Bland annat har polisinspektör Anders Karlsson i Göteborg anmält sin högste chef för brott mot polisförordningen eftersom han menar att Eliassons kommentar riskerar att skada allmänhetens förtroende för polisen.

Men justitieminister Morgan Johansson ser inga problem med det Dan Eliasson sa – utan väljer istället att berömma polischefen.

– Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson till TT.

Det är inte första gången som Dan Eliasson uppmärksammas för kommentarer om SD. I februari 2014 twittrade Eliasson som då var Försäkringskassans generaldirektör, att han "kräktes" av att se Jimmie Åkesson på tv.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Rasistiska" medier förbjuds före valet

Nya brotten: "Organiserad rasism" och "stöd åt organiserad rasism". Medarbetare och prenumeranter ska kunna dömas till 4 års fängelse.0 

Ekonominyheter

Reinfeldt blir lobbyist för oljeindustrin

Kritiserade politikern tar över "Drivkraft Sverige".. Hans "stora beslutsamhet och kunskap" ska hjälpa branschen, enligt honom själv.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

FHM föreslår nya restriktioner

Har skickat förslag på remiss.. Rör främst allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.0 

Expo-grundaren: Jag blir rasistattackerad av invandrargäng nästan varje dag

Vänsterextreme Tobias Hübinette slår larm.. "De börjar ropa 'nihao' och allsköns andra ljudhärmande interjektioner/utrop."0 

Vetenskap

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Medeltida mur rasade – då hittades antik staty. Kejsar Augustus bland rasmassorna.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus