Det var i september 2013 som kvinnan först bad om att få bära alternativa arbetskläder. Enligt KI:s hygienrutiner och klädregler ska det patientnära arbetet utföras i kortärmad bussarong, men kvinnan hänvisade till att hon som kvinna enligt Allah måste täcka sina armar. Hon ville istället bära långärmade engångsrockar eller engångsärmar.
KI beslutade i februari 2014 att inte göra avsteg från sina hygienrutiner och klädregler med hänvisning till patientsäkerhet och smittskyddsperspektivet. I en debattartikel i Aftonbladet meddelade kvinnan då att hon tänkte gå vidare med ärendet till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
Enligt myndigheten bör KI ha kunnat anpassa hygien- och klädreglerna för den muslimska kvinnan.
– Det finns inget skäl till varför engångsärmar inte skulle fungera på en tandläkarmottagning. Det här är redan ett etablerat alternativ som anses uppfylla hygienkraven bland annat i delar av Storbritannien, säger Martin Mörk chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.
DO, som nu förbereder en stämning mot Karolinska institutet, hävdar att förfarandet "innebär att studenter med viss religiös övertygelse drabbas på ett alltför ingripande sätt och att KI därigenom har gjort sig skyldigt till indirekt diskriminering".
Indirekt diskriminering innebär enligt myndigheten att "en person missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer till exempel med tillhörighet till viss religion."