Eliassons julsemester
Dan Eliasson.

Sifo: Endast en av tio har förtroende för Dan Eliasson

Publicerad 1 december 2016 kl 15.00
Av Mattias Albinsson

Politik. Förtroendet för rikspolischef Dan Eliasson är katastrofalt lågt, visar en opinionsmätning från Sifo som presenteras idag.

Gilla artikeln på Facebook

Endast var tionde svensk säger att de har "ganska stort" eller "mycket stort" förtroende för det sätt på vilket Eliasson sköter sitt arbete.

– Omorganisationer skapar alltid stor intern turbulens, men detta blev värre än jag trodde, säger Eliasson i en kommentar till Sifomätningen.

– Vi har ändrat i både organisation och arbetssätt. Förändringarna träffar nu många medarbetare som har fått nya uppdrag, nya kollegor och nya chefer. Det påverkar vår samlade förmåga och det är klart att allmänheten känner av det, fortsätter han.

Göteborgare gör tumme ned
Svenskarnas katastrofalt låga förtroende för polis­ledningen smittar av sig på hela polis­organisationen. Förtroendet för polisen är emellertid fortsatt relativt högt, trots myndighetens rikspolischef.

Av mätningen framgår att boende i Göteborg och Malmö har allra sämst förtroende för Eliasson – städer plågade av gängrelaterade skjutningar. Endast en av tjugo göteborgare säger att de har "ganska stort förtroende" för Eliasson medan ingen säger sig ha "mycket stort förtroende" för honom.

Samtidigt säger hela 46 procent av alla västsvenskar att de har "mycket litet förtroende" för Eliasson. Motsvarande procent­andel i Malmö är 41 procent.

Det bör här också påpekas att många av respondenterna svarar att de vare sig har stort eller litet förtroende för Dan Eliasson.

Får stöd av feminister
Uppdelat på politiska partier är de som röstar på Sverige­demokraterna eller Krist­demokraterna de som hyser lägst förtroende för Eliasson. Bland SD-väljarna säger 85 procent att de inte har något förtroende för honom, mot 66 procent för KD:s väljare.

Sett till de båda politiska blocken är det relativt jämnt om man ser till andelen som har förtroende för Eliasson – 13 respektive 14 procent. Skillnaden är att borgerliga sympatisörer är mer missnöjda än dem som röstar på de rödgröna partierna som istället i större utsträckning saknar åsikt i frågan.

Störst stöd åtnjuter rikspolischefen bland miljöpartister och dem som röstar på Feministiskt initiativ. Var fjärde Fi-väljare säger sig ha förtroende för Eliasson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0