Eliassons julsemester
Dan Eliasson.

Sifo: Endast en av tio har förtroende för Dan Eliasson

Publicerad 1 december 2016 kl 15.00
Av Mattias Albinsson

Politik. Förtroendet för rikspolischef Dan Eliasson är katastrofalt lågt, visar en opinionsmätning från Sifo som presenteras idag.

Gilla artikeln på Facebook

Endast var tionde svensk säger att de har "ganska stort" eller "mycket stort" förtroende för det sätt på vilket Eliasson sköter sitt arbete.

– Omorganisationer skapar alltid stor intern turbulens, men detta blev värre än jag trodde, säger Eliasson i en kommentar till Sifomätningen.

– Vi har ändrat i både organisation och arbetssätt. Förändringarna träffar nu många medarbetare som har fått nya uppdrag, nya kollegor och nya chefer. Det påverkar vår samlade förmåga och det är klart att allmänheten känner av det, fortsätter han.

Göteborgare gör tumme ned
Svenskarnas katastrofalt låga förtroende för polis­ledningen smittar av sig på hela polis­organisationen. Förtroendet för polisen är emellertid fortsatt relativt högt, trots myndighetens rikspolischef.

Av mätningen framgår att boende i Göteborg och Malmö har allra sämst förtroende för Eliasson – städer plågade av gängrelaterade skjutningar. Endast en av tjugo göteborgare säger att de har "ganska stort förtroende" för Eliasson medan ingen säger sig ha "mycket stort förtroende" för honom.

Samtidigt säger hela 46 procent av alla västsvenskar att de har "mycket litet förtroende" för Eliasson. Motsvarande procent­andel i Malmö är 41 procent.

Det bör här också påpekas att många av respondenterna svarar att de vare sig har stort eller litet förtroende för Dan Eliasson.

Får stöd av feminister
Uppdelat på politiska partier är de som röstar på Sverige­demokraterna eller Krist­demokraterna de som hyser lägst förtroende för Eliasson. Bland SD-väljarna säger 85 procent att de inte har något förtroende för honom, mot 66 procent för KD:s väljare.

Sett till de båda politiska blocken är det relativt jämnt om man ser till andelen som har förtroende för Eliasson – 13 respektive 14 procent. Skillnaden är att borgerliga sympatisörer är mer missnöjda än dem som röstar på de rödgröna partierna som istället i större utsträckning saknar åsikt i frågan.

Störst stöd åtnjuter rikspolischefen bland miljöpartister och dem som röstar på Feministiskt initiativ. Var fjärde Fi-väljare säger sig ha förtroende för Eliasson.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0