Eliassons julsemester
Dan Eliasson.

Sifo: Endast en av tio har förtroende för Dan Eliasson

Publicerad 1 december 2016 kl 15.00
Av Mattias Albinsson

Politik. Förtroendet för rikspolischef Dan Eliasson är katastrofalt lågt, visar en opinionsmätning från Sifo som presenteras idag.

Gilla artikeln på Facebook

Endast var tionde svensk säger att de har "ganska stort" eller "mycket stort" förtroende för det sätt på vilket Eliasson sköter sitt arbete.

– Omorganisationer skapar alltid stor intern turbulens, men detta blev värre än jag trodde, säger Eliasson i en kommentar till Sifomätningen.

– Vi har ändrat i både organisation och arbetssätt. Förändringarna träffar nu många medarbetare som har fått nya uppdrag, nya kollegor och nya chefer. Det påverkar vår samlade förmåga och det är klart att allmänheten känner av det, fortsätter han.

Göteborgare gör tumme ned
Svenskarnas katastrofalt låga förtroende för polis­ledningen smittar av sig på hela polis­organisationen. Förtroendet för polisen är emellertid fortsatt relativt högt, trots myndighetens rikspolischef.

Av mätningen framgår att boende i Göteborg och Malmö har allra sämst förtroende för Eliasson – städer plågade av gängrelaterade skjutningar. Endast en av tjugo göteborgare säger att de har "ganska stort förtroende" för Eliasson medan ingen säger sig ha "mycket stort förtroende" för honom.

Samtidigt säger hela 46 procent av alla västsvenskar att de har "mycket litet förtroende" för Eliasson. Motsvarande procent­andel i Malmö är 41 procent.

Det bör här också påpekas att många av respondenterna svarar att de vare sig har stort eller litet förtroende för Dan Eliasson.

Får stöd av feminister
Uppdelat på politiska partier är de som röstar på Sverige­demokraterna eller Krist­demokraterna de som hyser lägst förtroende för Eliasson. Bland SD-väljarna säger 85 procent att de inte har något förtroende för honom, mot 66 procent för KD:s väljare.

Sett till de båda politiska blocken är det relativt jämnt om man ser till andelen som har förtroende för Eliasson – 13 respektive 14 procent. Skillnaden är att borgerliga sympatisörer är mer missnöjda än dem som röstar på de rödgröna partierna som istället i större utsträckning saknar åsikt i frågan.

Störst stöd åtnjuter rikspolischefen bland miljöpartister och dem som röstar på Feministiskt initiativ. Var fjärde Fi-väljare säger sig ha förtroende för Eliasson.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Politik

Regeringen får skulden för Pisa-fusk

Har inte "fullföljt sitt ansvar".. Anna Ekströms försvar: Svenska barn lyckas bra.0 

Förklarar: Är jude "i själen". Oklart vilken religion C-profilen hade när han sökte sig till kyrkovalet. 0 Plus

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus