Kent Ekeroth.

Kent Ekeroth vann målet mot SVT

Publicerad 18 mars 2020 kl 10.38

Media. Den före detta SD-toppen Kent Ekeroth vinner målet mot SVT om den så kallade järnrörsfilmen. Det meddelar Högsta domstolen idag.

Gilla artikeln på Facebook

Tvisten handlade om att SVT i en rad sammanhang utan tillåtelse använt sig av Kent Ekeroths privata mobilfilm från det uppmärk­sam­made bråket på Kungsgatan i Stockholm i juni 2010.

SVT har försvarat sig med att publiceringarna gjordes för att ge allmänheten information om vad som egentligen hade hände under den så kallade järnrörsnatten, då Ekeroth och två andra SD-medlemmar hamnade i ett bråk med vänsterkomikern Soran Ismail och dennes vän.

Men Högsta domstolen har nu kommit fram till att det så kallade informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning från SVT som Ekeroth har enligt upphovsrättslagen.

"De inskränkningar som gäller i upphovsrätten för bl.a. nyhetsrapportering är utformade så i lagen att de inte är tillämpliga på SVT:s användning av mobilfilmen", skriver domstolen och fortsätter:

"Den rätt till informationsfrihet som gäller enligt Europakonventionen kan vid en proportionalitetsbedömning leda till att ett åtal för upphovsrättsintrång ogillas. Men i målet handlade det inte om ett straffrättsligt ansvar utan om filmarens rätt till ersättning för användningen. Europakonventionen kan inte medföra att filmaren går miste om sin lagstadgade rätt till ersättning av den som otillåtet har använt filmen."

Beslutet innebär att SVT ska betala skadestånd till Ekeroth och även stå för hans rättegångskostnader.

– Jag är såklart lättad då domstolarna på senare år visat sig vara allt mer politiserade. Men i både patent- och marknadsöverdomstolen och högsta domstolen visade det sig att rättvisan ändå inte helt försvunnit från Sverige, vilket såklart är oerhört positivt, säger Ekeroth till den egna nyhetssajten Samhällsnytt.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus