Foto: Faksimil

Kors vid Ground Zero "framkallar smärta" och måste bort, enligt ateistgrupp

Publicerad 17 augusti 2012 kl 09.07

Utrikes.Kränkta ateister har lämnat in en stämningsansökan för att försöka få bort ett kors från det nya museet vid Ground Zero.

Gilla artikeln på Facebook

En stämningsansökan har lämnats in utav en grupp ateister för att försöka få bort ett kors från det nya museet vid Ground Zero, skriver Philly.com.

Det är lobbygruppen American Atheists som stört sig på den kristna symboliken. Gruppens ledare, David Silverman menar att det är fel att specifikt kristna hedras.

- De kan inte förklara varför bara kristna och ingen annan ska bli hedras vid World Trade Center, tycker Silverman.

Silverman, som själv kallar sig ateist men är uppvuxen i en judisk familj, har tidigare varit starkt kritisk mot till exempel julgranar och julhälsningar i det offentliga rummet.


Korset vid Ground Zero. (Foto: Chris Ford/Flickr)

Anledningen till anmälan är att lider både fysiska och psykiska skador utav förekomsten utav korset, menar de. Blotta existensen av detta minnesmärke, som består av två korsande stålbalkar från Twin Towers har framkallat huvudvärk, matsmältningsbesvär och även psykisk smärta. I stämningsansökan framgår det även att de vill uppföra ett 17 meter högt A för att främja sin icke tro, och vill ha den placerad vid Ground Zero.

The National September 11 Memorial & Museum har redan lämnat in papper till domstolen för att försvara korset. Enligt museet är korset en "viktig och nödvändig artefakt" som "är en viktig del av återberättelsen av historien om 9/11, i synnerhet under återhämtningsinsatser."

Konservativa amerikanska opinionsbildare har de senaste åren uttryckt oro över att kristna symboler och högtider allt mer kommit att attackeras av ateister och medlemmar i icke-kristna religiösa samfund. Ett känt exempel är rabbin Elazar Bogomilsky, som stämde en flygplats i Seattle eftersom man hade satt upp julgranar under julsäsongen, vilket ledde till att julgranarna fick plockas bort.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Tyskland: Vaccin kan vara klart till hösten

Kan sättas in snart, enligt smittskyddsmyndighet.. Tyskland har börjat planera för hur vaccinet ska fördelas.0 

Miljardären lägger ännu ett årtioende bakom sig. Men Soros kulturmarxistiska livsverk har kanske aldrig varit så hotat som idag.0 

Pingvinerna fler än man tidigare trott

Isarnas kejsare frodas på Antarktis.. Nya kolonier upptäckta med hjälp av satellit.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0