Kristerssons könsbytarlag

Kristersson behåller 16-årsgräns trots kritiken

Publicerad 6 april 2024 kl 12.12

Inrikes. Möjligheten att byta kön på barn från 16 års ålder blir kvar efter Moderaternas krismöte på fredagskvällen. Det innebär att partiledaren Ulf Kristerssons linje – som han själv hävdar att han är emot – blir kvar av prestigeskäl.
 "Nu handlar det om att rädda Ulf Kristerssons ansikte och auktoritet", förklarar en M-källa för TT.

Dela artikeln

På fredagen var Moderaternas riksdagsgrupp kallad till krismöte på grund av stormen av kritik mot den nya könslagen.

Att partiet kallade till just ett krismöte berodde enligt DN på att "upprördheten mot statsministern" var stor inom den egna riksdagsgruppen.

På torsdagen sade Kristersson nämligen att han anser att det bör vara 18-årsgräns för att byta juridiskt kön, trots att det lagförslag som han vill att riksdagsgruppen godkänner innehåller en bestämmelse som sänker den gränsen till 16 år.

Men efter krismötet står det klart att ingenting ändras i Moderaternas inställning till lagen.

"Nu handlar det om att rädda Ulf Kristerssons ansikte och auktoritet", förklarar en källa inom Moderaterna för TT och fortsätter:

”Allas invändningar finns kvar. Men nu sattes sakfrågan i andra rummet, och Ulfs auktoritet i första.”

På fredagen säger Sverigedemokraterna att man kommer att försöka stoppa förslaget med hjälp av en paragraf i riksdagsordningen som gör att förslaget måste skickas tillbaka till utskottet.

– Det är uppenbart att det råder stor oenighet inom flera stora partier i den här frågan, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg i ett uttalande till SVT.

Även KD vill stoppa lagförslaget, enligt TT.

För att framtvinga en återförvisning måste 117 ledamöter i riksdagen ställa sig bakom det. SD och KD har bara 91 mandat, men inom övriga partier finns ledamöter som är missnöjda med förslaget.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.