Val 2018
Stefan Löfven (S).

Löfven: Sverige har världens bästa vård

Publicerad 23 april 2018 kl 17.40

Inrikes. Sverige fortsätter vara ett av de länder som har absolut bäst vård i världen. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Metro på måndagen. Samtidigt kommer skrämmande rapporter från just vården.

Gilla artikeln på Facebook

På måndagsmorgonen rapporterade Aftonbladet om 61-årige Enar Rönnqvist som tvingades vänta 16 månader på operation. Det innebar att hans värkande höft började ruttna.

– Läkaren som opererade sa att det var en av de sämsta höfter han hade sett, säger Rönnqvist till Aftonbladet.

Idag skriver även Nyheter Idag om sjukpensionären Elisabeth, 63, som tvingades tigga på gatan för att ha råd att dra ut en tand.

– Jag är så arg på Socialdemokraterna som har ställt till det här. Och varför jag är arg, det är för att jag alltid har röstat på dem. De har svikit mig å det grövsta. Jag kan inte rösta på dem i år, säger hon till NI.

I en annan intervju på måndagen menar dock statsminister Stefan Löfven att Sverige fortfarande har världsbäst vård, även om han erkänner att vårdköerna är för långa. Detta är dock inte ett misslyckande för hans regering, utan för hela samhälle, menar Löfven.

– Vi är fortfarande ett av världens bästa länder i världen att vara sjuk i, men det tar för lång tid att komma in i sjukvården, säger han till Metro.

I intervjun pratar Stefan Löfven även om den svenska migrationspolitiken. 2015 sade statsministern i ett ökänt brandtal att "mitt Europa bygger inte murar". Nu låter det helt annorlunda.

Idag försäkrar Stefan Löfven att asylvågen från 2015 inte ska upprepas, och "huvudprincipen" ska i stället vara en invandringspolitik som stämmer överens med övriga EU. Något annat "går inte", säger han till Metro och påpekar att den stora invandringen 2015 är ett bevis på det.

I januari förra året året gjorde Löfvens kollega socialminister Annika Strandhåll (S) sig känd för ett eget uttalande om vården, där hon sade att Sverige har en "sjukvård i världsklass faktiskt. Allt annat är faktaresisitens. Eller alternative facts som en del säger."


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0