Regeringsbildningen

Löfvens plan: "Att bli statsminister, naturligtvis"

Publicerad 22 december 2018 kl 10.06

Inrikes. Socialdemokraterna håller nu "hemliga möten" med Centerpartiet och Liberalerna i ett försök att få till en ny regering, uppger Aftonbladet idag. Och Stefan Löfven skäms inte för sitt mål. Han ska bli statsminister, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Arbetet för att få fram en ny regering fortsätter och Socialdemokraterna håller just nu möten med både Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Dörren till samtal öppnades igen sedan Stefan Löfven sagt sig vara villig att kompromissa om arbetsrätten.

Denna väg framåt har dock fördömts av fackförbunden, som inte gett Löfven mandat att skrota människors anställningsskydd.

I en stor intervju med Aftonbladet på lördagen säger Löfven att väljarna behöver veta att regeringsprocessen går framåt.

Meningen är nu att få till nya förhandlingar med C och L – allt för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten.

– Jag arbetar för att jag ska bli statsminister, naturligtvis. Vi hade kommit långt i förhandlingarna som vi hade mellan fyra partier men nådde inte ända fram. Men jag arbetar vidare på att vi ska göra det, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Byggnads ordförande Johan Lindholm har vägrat ge Löfven något mandat till förhandla bort den gällande arbetsrätten. Detta gäller även LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som igår förklarade för SVT Nyheter att han hellre skulle se ett extraval än att hundratusentals svenskar får leva utan anställningsskydd.

Trots det står Löfven fast vid att arbetsrätten behöver förändras, precis det som Annie Lööf krävt. I intervjun med Aftonbladet påpekar han att den nuvarande arbetsrätten, däribland lagen om anställningsskydd, kom till på 70-talet och att arbetsmarknaden idag ser helt annorlunda ut. Inviten om förhandlingar kring arbetsrätten kvarstår alltså.

Än så länge har inga officiella förhandlingar med C och L inletts, men det arbetar nu tjänstemännen på partikanslierna med att få till.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0