Henrik Johansson råkade skriva "negerboll" utan att censurera.

" />

Henrik Johansson råkade skriva "negerboll" utan att censurera.

" />

Henrik Johansson råkade skriva "negerboll" utan att censurera.

" />
Inte rasist men

Ledande antirasist anklagas för rasism

Publicerad 7 augusti 2013 kl 02.22

Inrikes.Under tisdagsftermiddagen utbröt ett mindre inbördeskrig inom den antirasistiska rörelsen när vänsterradikala debattörer gick till twitterangrepp mot en välkänd antirasisk profil – eftersom han hade använt sig av ordet "negerboll".

Gilla artikeln på Facebook

Det började med att Henrik Johansson, avlönad antirasistisk debattör för LO och en av frontfigurerna bakom den SD-kritiska bloggen "Inte Rasist, Men", hamnade i ett twittergräl med journalisten Ingrid Carlqvist om ordet "negerboll".

Johansson menade i diskussionen att begreppet över huvud taget inte fick användas eftersom det kunde kränka mörkhyade. Men i en tweet råkade han själv skriva ut "negerboll" utan att använda asterisker eller andra tecken för att dölja bokstäver.

Det tog bara några sekunder innan en twitterstorm inleddes med att ett antal än mer vänsterradikala antirasister gick till attack mot Johansson och menade att han "i position av vit man" och "icke-rasifierad" inte hade någon rätt att använda sig av ordet, ens i syfte att fördöma det.

Situationen eskalerade snabbt och snart kom angrepp och anklagelser om rasism från en mängd personer på vänsterkanten, varav många identifierade sig som "rasifierade kroppar".

De tillhör en utbrytargrupp inom den antirasistiska rörelsen och består av aktivister med invandrarbakgrund. Aktivisterna är inspirerade av postkolonialism och kritiska vithetsstudier och hävdar att hela samhället genomsyras av ett strukturellt förtryck mot icke-vita som alla vita människor är delaktiga i vare sig de är medvetna om det eller inte. De rasifierade kropparna förespråkar därför etnisk separatism och anser att vita människor inte kan företräda icke-vitas, och andra förtryckta gruppers, intressen.

Henrik Johansson försökte under hela dagen att urskulda sitt ordval och blidka motståndarna utan några som helst framgångar. Istället möttes han av anklagelser om att han var en "vit kränkt man". Johansson bestämde sig då för att göra ett försök att bjuda de debattörer som ansatte honom hårdast, Sara Abdollahi och Vian Tahir, på fika och "snacka om det" – ett erbjudande som bryskt avvisades.

Avslutningsvis kom flera av kritikerna överens om att Henrik Johansson på grund av sitt ordval borde avsluta sin professionella antirasistiska karriär, och att "Inte Rasist, Men" borde läggas ner.

Johansson själv gick av allt att döma stärkt ur striden och är nu beredd att intensifiera sitt avlönade antirasistiska engagemang ytterligare.

De senaste månaderna har de vänsterextrema rasifierade kropparna fått ett allt större inflytande inom den svenska antirasismen och liberala antirasister oroar sig för att rörelsen håller på att splittras. I en uppmärksammad artikel i Aftonbladet kultur uppmanade exempelvis Lidija Praizovic icke-vita att separera från vita antirasister, vilket ledde till upprörda kommentarer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Dog på sin balkong efter arbetspasset på Northvolt

"Det är bara en chock alltihop".. Fortfarande oklart vad som orsakat de många dödsfallen.0 

Har avslutat aspirantutbildningen. "Ni kommer att göra skillnad i många människors liv."0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0