Henrik Johansson råkade skriva "negerboll" utan att censurera.

" />

Henrik Johansson råkade skriva "negerboll" utan att censurera.

" />

Henrik Johansson råkade skriva "negerboll" utan att censurera.

" />
Inte rasist men

Ledande antirasist anklagas för rasism

Publicerad 7 augusti 2013 kl 02.22

Inrikes.Under tisdagsftermiddagen utbröt ett mindre inbördeskrig inom den antirasistiska rörelsen när vänsterradikala debattörer gick till twitterangrepp mot en välkänd antirasisk profil – eftersom han hade använt sig av ordet "negerboll".

Gilla artikeln på Facebook

Det började med att Henrik Johansson, avlönad antirasistisk debattör för LO och en av frontfigurerna bakom den SD-kritiska bloggen "Inte Rasist, Men", hamnade i ett twittergräl med journalisten Ingrid Carlqvist om ordet "negerboll".

Johansson menade i diskussionen att begreppet över huvud taget inte fick användas eftersom det kunde kränka mörkhyade. Men i en tweet råkade han själv skriva ut "negerboll" utan att använda asterisker eller andra tecken för att dölja bokstäver.

Det tog bara några sekunder innan en twitterstorm inleddes med att ett antal än mer vänsterradikala antirasister gick till attack mot Johansson och menade att han "i position av vit man" och "icke-rasifierad" inte hade någon rätt att använda sig av ordet, ens i syfte att fördöma det.

Situationen eskalerade snabbt och snart kom angrepp och anklagelser om rasism från en mängd personer på vänsterkanten, varav många identifierade sig som "rasifierade kroppar".

De tillhör en utbrytargrupp inom den antirasistiska rörelsen och består av aktivister med invandrarbakgrund. Aktivisterna är inspirerade av postkolonialism och kritiska vithetsstudier och hävdar att hela samhället genomsyras av ett strukturellt förtryck mot icke-vita som alla vita människor är delaktiga i vare sig de är medvetna om det eller inte. De rasifierade kropparna förespråkar därför etnisk separatism och anser att vita människor inte kan företräda icke-vitas, och andra förtryckta gruppers, intressen.

Henrik Johansson försökte under hela dagen att urskulda sitt ordval och blidka motståndarna utan några som helst framgångar. Istället möttes han av anklagelser om att han var en "vit kränkt man". Johansson bestämde sig då för att göra ett försök att bjuda de debattörer som ansatte honom hårdast, Sara Abdollahi och Vian Tahir, på fika och "snacka om det" – ett erbjudande som bryskt avvisades.

Avslutningsvis kom flera av kritikerna överens om att Henrik Johansson på grund av sitt ordval borde avsluta sin professionella antirasistiska karriär, och att "Inte Rasist, Men" borde läggas ner.

Johansson själv gick av allt att döma stärkt ur striden och är nu beredd att intensifiera sitt avlönade antirasistiska engagemang ytterligare.

De senaste månaderna har de vänsterextrema rasifierade kropparna fått ett allt större inflytande inom den svenska antirasismen och liberala antirasister oroar sig för att rörelsen håller på att splittras. I en uppmärksammad artikel i Aftonbladet kultur uppmanade exempelvis Lidija Praizovic icke-vita att separera från vita antirasister, vilket ledde till upprörda kommentarer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0