Klimatet

"Lockdowns" för klimatet kan bli nästa steg, enligt brittisk tidning

Publicerad 12 februari 2021 kl 17.12

Utrikes. Nu höjs röster för att världen måste stängas ned inte bara för corona utan även för "klimatet", uppger The Spectator.
"Det är bara en tidsfråga innan det sker", påstår tidningen.

Gilla artikeln på Facebook

Flera "framstående" röster öppnar nu för att världen kan behöva stängas ned för att rädda klimatet, enligt brittiska The Spectator.

Bland andra den tyske socialdemokratiske riksdagsledamoten Karl Lauterbach har pratat om liknande åtgärder för klimatet som använts mot corona.

"Det kommer aldrig komma något vaccin mot koldioxid. Vi behöver åtgärder mot klimatförändringarna som liknar de begränsningar av personlig frihet som införts för att bekämpa pandemin", skrev han nyligen i tyska Die Welt.

Även Mariana Mazzucato, professor i innovativ ekonomi vid University of London, har berört frågan i MarketWatch.

"Under en 'klimatnedstängning" skulle regeringarna begränsa användningen av privata fordon, förbjuda konsumtion av rött kött och införa extrema energibesparingsåtgärder, samtidigt som fossila företag skulle tvingas sluta borra. För att undvika ett sådant scenario måste vi förändra våra ekonomiska strukturer och omskapa kapitalismen".

Att kapitalismen inte längre fungerar och behöver göras om är något som även Frankrikes president Emmanuel Macron och Klaus Schwab, ordförande för World Economic Forum, förespråkar.

– Den kapitalistiska modellen ihop med denna öppna ekonomi kan inte längre fungera. Vi kommer bara ta oss ur pandemin med en ekonomi som tänker mer på att bekämpa ojämlikheter, sade Macron i januari.

World Economic Forum driver agendan "The Great Reset", som innebär att världen ska nollställas – startas om – för klimatets skull. Detta ska ske i samband med att världens ekonomier återstartas efter corona. Bland annat vill organisationen att människor ska börja hyra saker i stället för att äga dem själva. Det är mer "hållbart", påstås det.

The Spectator varnar för att Bidenadministrationen redan i lag utropat klimatet som en "nationell nödsituation".

"Hur skulle regeringar införa klimatnedstängningar? Enkelt: genom att förklara att klimatförändringar är en omedelbar folkhälsorisk och nationell säkerhetskris, och använda samma makt och riktlinjer som beviljats dem för att hantera covid-19", skriver tidningen.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0