Löfven: Hela samhället ska utbildas i Förintelsen

Publicerad 27 januari 2020 kl 14.26

Inrikes. Statsminister Stefan Löfven (S) vill att hela skolväsendet och civilsamhället i Sverige ska utbildas i Förintelsen, förklarar han för SVT på Förintelsens minnesdag. Allt för att nazismen inte ska upprepa sig, anser han.

Gilla artikeln på Facebook

Redan i TV4 Nyhetsmorgon i helgen förklarade Stefan Löfven att nazismen och Förintelsen kan bli verklighet ännu en gång.

Detta upprepar han i SVT på måndagen.

Adolf Hitlers maktövertagande i Tyskland var mänsklighetens "mörkaste del" någonsin, anser statsministern.

För att förstå vad som hände och se till att det aldrig upprepas, måste därför alla i hela Sverige utbildas i ämnet.

– Hur ser vi till att hela skolsystemet och utanför det, civilsamhället, utbildar oss hela tiden, så att vi vet vad som faktiskt hände så att vi aldrig upprepar det? Det är mycket vi behöver göra, säger han till SVT.

Löfven har noga påpekat att det inte bara var "nazistiska soldater" som gav sig på judar, utan också "vanliga människor".

I höst arrangerar regeringen en internationell konferens i Sverige där världens länder ska redovisa hur de bekämpar antisemitism.

På plats i Auschwitz idag är förutom Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och riksdagens talman Andreas Norlén.

Även i Sverige har regeringen minnesstunder över landet. I Malmö ska utbildningsminister Anna Ekström (S) hålla ett anförande vid Romska rådets minnesstund i Malmö och Judiska Församlingen på kvällen, skriver regeringen på sin hemsida. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) besöker Göteborgs judiska församling och ska även att tala vid minnesstunden på kvällen. Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommer hålla ett anförande på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm samt tala i Stora synagogan. Även miljö- och klimat­minister Isabella Lövin (MP), finansmarknads- och bostads­minister Per Bolund (MP) samt justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) kommer att delta vid minnesstunden i Stora synagogan. Energi­minister Anders Ygeman (S) och Morgan Johansson deltar likaså i en minnesstund på Dramaten.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bara var sjunde svensk håller på Trump

Stor majoritet hoppas på vänsterkandidaten Biden. Endast bland SD-väljare har Trump ett knappt försprång.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0