"Klimathotet"

Löfven: "Klimatet" är vårt största problem

Publicerad 31 augusti 2020 kl 15.36

Inrikes. Så kallade "klimatförändringar" är överordnade alla andra frågor. Det klargjorde statsminister Stefan Löfven (S) under en invigning i Luleå på måndagen. Han påstod också att han ska bygga "världens första fossilfria välfärdsland".

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagen invigde Stefan Löfven HYBRIT:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp i Luleå.

Där påstod han att tillverkningen av stål hotar mänskligheten.

– Stålindustrin är en av de sektorer som släpper ut mest koldioxid i världen. För varje ton järn som tappas ur en masugn blir det också ett drygt ton koldioxid. Det är kokskolets fel. Och det är det ni har bestämt er för att lösa, sade statsministern i ett tal.

Enligt Stefan Löfven sker nu det största teknikskiftet i ståltillverkningen på tusen år.

– I dag lägger ni grunden för att den svenska stålindustrin ska kunna vara helt fossil- och koldioxidfri om 20 år, fortsatte han.

Regeringens syfte är nu att återstarta den svenska ekonomin efter coronapandemin utifrån "klimatet".

Fria Tider har tidigare berättat hur regeringen planerar använda coronakrisen för att starta om landet som en "cirkulär" klimatekonomi, alltså fundamentalt förändra samhällets ekonomiska system, något som liknats vid storhetsvansinne men som fått föga utrymme i media.

– Just nu har vi en historisk möjlighet att göra sakerna som ger jobb här och nu, men också skyndar på den klimatomställning som alla inser krävs. Och lägger grunden för nya svenska exportframgångar och jobb också på sikt. Den globala uppvärmningen fortsätter utan att ta hänsyn till pandemin. Klimatförändringarna förblir den överordnade ödesfrågan för vår planet. Klimatförändringarna innebär att vi måste ställa om, sade statsministern idag och avslutade:

– Tillsammans kan vi bygga om Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Tillsammans ska vi bygga Sverige ur krisen.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll: SD filmar mitt hus med drönare

Klimatministerns anklagelse. "Lever tack vare dessa högerextremister med en ständig hotbild."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0