Koranupploppet i Malmö
Stram Kurs brände koranen i Rosengård i fredags. Sedan exploderade upplopp. Men enligt Malmö stad hade kravallerna inga islamiska motiv.

Malmö stad om kravallerna: Hade inget med islam att göra

Publicerad 31 augusti 2020 kl 11.16

Inrikes. Invandrarupploppen i Malmö i fredags hade inga religiösa motiv. Det hävdar nu Malmö stad, trots att upploppen startade efter en koranbränning i Rosengård.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter att danska Stram Kurs eldat upp koranen i Rosengård i Malmö som invandrare svarade med att förstöra delar av staden.

Partiet sparkade också fotboll med koranen på Stortorget i Malmö.

De efterföljande kravallerna var så omfattande och anmärkningsvärda att händelsen blev en internationell nyhet.

Men Malmö stad hävdar att kravallerna "inte hade religiösa motiv" och hänvisar till att imamer ska ha försökt lugna stämningen, enligt Ekot.

I stället var motivet att "provocera" polisen och samhället, påstås det.

– Vår och polisens bild är att det är personer som inte drivs av en religiös agenda som ställde till det här under natten. Vi kunde också se att det var folk som kom från en annan del av Skåne till det här, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stad, till Sveriges Radio.

Att våldsverkarna skrek antijudiska slagord bevisar också att de hade en annan agenda än att protestera mot koranbränningen, påstår Ebbeståhl.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

"Vi är djupt ledsna." Rasistiskt med siffror på afrikanens tröja, enligt medarbetare.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0